25/06/2024

JASMIN MUSIĆ PREDSJEDNIK KO SDA: Puno toga smo realizirali s našim partnerima, ali je politika koja je podržavala Ružnića izgubila svoj kapacitet

Objavljeno: 07-12-2023 | 08:47

JASMIN MUSIĆ PREDSJEDNIK KO SDA: Puno toga smo realizirali s našim partnerima, ali je politika koja je podržavala Ružnića izgubila svoj kapacitet

Iako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije otkrio da se zalagao za koaliciju s NES-om, DF-om i Strankom za BiH, zastupnici ove stranke iz USK-a su ipak odlučili da idu u rekonstrukciju. Tako je od jučer novi premijer USK-a Nijaz Hušić iz SDA, kojoj su pripala još četiri ministarstva. Vlada je smijenjena s 19 glasova za i devet protiv, suzdržanih nije bilo, dok dva zastupnika nisu prisustvovala sjednici. Podsjetimo da se ranije predsjednik SDA Bakir Izetbegović pismeno obratio stranačkim kolegama u Krajini, poručivši da je isključiva odgovornost na njima te ih je pozvao da još jednom s NES-om pokušaju doći do rješenja kojim će se sačuvati postojeća koalicija u USK.

O tome je govorio Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK, u emisiji “Dobar dan BiH” Hayat TV.

“Uložili smo maksimume posebno u zadnjih mjesec do dva kada smo održali niz sastanaka insistirajući na ispravljanju sitema. Odlučili smo čuvati Vladu USK. Nismo to isticali u medijima. Da smo istupili u medije i počeli govoriti kako neke stvari ne funkcioniraju, to bi bilo ocijenjeno kao da to govorimo da bismo ušli u vlast. Kada smo vidjeli da ne možemo doći do rješenja okrenuli smo se drugim rješenjima koja su značila da SDA mora preuzeti odgovornost za USK kao najveća stranka u ovom kantonu”, rekao je Musić.

Musić govori da je postavljeno pitanje da li su spremni kao stranka da preuzmu odgovornost za USK.

“Imamo puno nadležnosti. Imamo puno stvari koje smo realizirali sa našim partnerima. Politika koja je Ružnića podržavala je izgubila svoj kapacitet u Skupštini kantona. Razumijem, ali smo na vrijeme ukazali na sve probleme, trudeći se da nađemo rješenje koje će ovu Vladu sačuvati. Ogrešević je bio uključen u ove razgovore. Nismo u momentu mogli doći do rješenja. U Krajini je politika turbulentna. U zraku je visila jedna promjena koju ni SDA ne bi mogla sačuvati. Nismo imali puno vremena”, naglašava Musić.

Najviše se govori o NES-u, a Musić se dotakao i toga šta je sa ostalim partnerima.

“Imali smo razgovore sa našim partnerima iz DF-a. Pokušali smo doći do zajedničkog rješenja. Nije se moglo osigurati da sve stranke budu dio parlamentarne većine. Današnje isključenje zastupnika Bunića i Halilovića je samo potvrda onoga na što smo upozoravali naše partnere. SDA je čvrsto stala na svoje noge kada su u pitanju kantonalne politike”, ističe Musić.

Objavio: usn krajina