21/07/2024

JELENA TRIVIĆ ZA OSLOBOĐENJE: Moja politika je RS u BiH, ne zalažem se za samostalnost; Dodik mi je jedini protivnik

Objavljeno: 13-10-2023 | 16:03

JELENA TRIVIĆ ZA OSLOBOĐENJE: Moja politika je RS u BiH, ne zalažem se za samostalnost; Dodik mi je jedini protivnik

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić za Oslobođenje je govorila o odnosima sa Vukanovićem i Stanivukovićem, te šansama opozicije na izborima 2024.

Držim se zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima piše da Christian Schmidt nije prošao proceduru u Savjetu bezbjednosti. Ali, mi ne možemo da zatvorimo oči i kažemo da on ne postoji. Schmidt je tu i predstavlja zemlje koje stoje iza njega. Uvažavajući realnost prisustva tih zemalja u BiH, uvažavam i njegovo prisustvo. Schmidt je nametnuo odluku o finansiranju izbora 2022. godine, nije je donio Savjet ministara. Na te izbore izašli smo i Dodik i ja i SDS i PDP i SNSD i sve druge stranke iz Republike Srpske. To je činjenica, ali izgleda da se činjenice “ne vide” od galame “turista, lažnih”…

Nema žurbe

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, koja je prije nekoliko dana predala Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zahtjev o utvrđivanju neplaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za firmu Senat, a za koju tvrdi da je utajila oko devet miliona maraka poreza. Senat je u vlasništvu porodice Mileta Radišića.

– Imala sam mnogo zahtjeva za intervjue i nisam bila u prilici da izađem svima u susret. Odabrala sam pristup da je vrijeme tek preda mnom i da, kao predsjednica Narodnog fronta, nema potrebe da žurim. Sa medijima imam izuzetno korektan odnos.

Odlučili ste se na oprezniji odnos spram medija. Zašto?

– Imala sam mnogo zahtjeva za intervjue i nisam bila u prilici da izađem svima u susret. Odabrala sam pristup da je vrijeme tek preda mnom i da, kao predsjednica Narodnog fronta, nema potrebe da žurim. Sa medijima imam izuzetno korektan odnos.7

Od osnivanja Narodnog fronta, predbacivali su Vam da stranku formirate od “preletača” – Vaš komentar

– Preletač je neko ko pređe u neku stranku radi koristi, privilegije. U Narodni front, čije je ključno obilježje borba protiv režima, niko nije ušao zbog koristi. Mi smo stranka opozicije. Zar treba ostajati u nekoj stranci iako je izvjesno da bi vam ostajanje značilo politički kraj, što bi se desilo meni i masi drugih ljudi da smo ostali u PDP-u? Ne osvrćem se za takvim komentarima. Narodni front postoji tek pet mjeseci i ozbiljan smo politički subjekt, što pokazuje i interesovanje medija za naše djelovanje, kako ste i sami primijetili na početku ovog razgovora.

OČEKUJETE LI DRŽAVNI ZAKON O IMOVINI I SAMOSTALNOST REPUBLIKE SRPSKE?

– Pitanje imovine moraće se riješiti u neko dogledno vrijeme, kako se ono ne bi potezalo kao izvor krize. Podsjetiću da je u Banjoj Luci 2012. godine napravljen načelni sporazum po ovom pitanju, koji je tada potpisao i Dodik. Doduše, iz sporazuma je tada izašao pokojni Sulejman Tihić zbog pritiska koji je imao u Federaciji BiH. Poenta je da dogovor može biti postignut ukoliko postoji politička volja na svim stranama. Samostalnost ne očekujem. Niti se zalažem za to. Temelj moje politike je Republika Srpska i to unutar BiH.

Objavio: usn krajina