21/05/2024

JKP  „VODOVOD“ D.O.O. CAZIN: Nabavka nove prikolice sa pumpom za čišćenje i odštopavanje sa rezervoarom

Objavljeno: 11-05-2024 | 12:10

JKP  „VODOVOD“ D.O.O. CAZIN: Nabavka nove prikolice sa pumpom za čišćenje i odštopavanje sa rezervoarom

Zahvaljujući projektu Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, koji se odnosi na dodjelu sredstava iz ekoloških naknada mnoga javna preduzeća i javne ustanove na području USK, uspješno su realizirala projekte koji će im unaprijediti poslovanje  

JKP „Vodovod“ d.o.o. Cazin je na Javni poziv Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša  u 2023. godini, apliciralo je sa projektom nabavke prikolice sa pumpom za čišćenje i odštopavanje lateralnih i glavnih odvoda u sanitarnoj i oborinskoj kanalizaciji, te čišćenje šahtova, slivnika i taložnica. Ukupna vrijednosti ove investicije je 62.785,00 KM.

Tehničke karakteristike integrisane pumpe su:

pritisak do 160 bara,

protok 60 l u minuti

kapacitet rezervoara 650 l.

Projekat je odobren od strane Ministarstva koje je u implementaciji istog učestvovalo u iznosu od 40.000  KM, dok je iznos od 22.785 KM obezbijeđen iz vlastitih sredstava preduzeća.

Sa resornim ministarstvom je potpisan ugovor i doznačena su sredstva preduzeću. Potom smo  proveli postupak javne nabavke i ovih dana se očekuje isporuka prikolice sa pumpom za čišćenje i odštopavanje sa rezervoarom. Razlog zbog kojeg je preduzeće odlučilo da izvrši nabavku predmetne prikolice je taj što je postojeće vozilo sa pumpom i cisternom staro više od 28 godina. Često je zbog kvarova van upotrebe i nije više racionalno obavljati stalne popravke na istom, a postoji konstantna potreba da preduzeće u okviru svojih nadležnosti obavlja poslove održavanja kanalizacionog sistema, čišćenja septičkih jama i povremenog angažmana na proštopavanju oborinske kanalizacije, ističe Ibrahim Mujakić direktor JKP „Vodovod“ Cazin.

Realizacijom projekta će se, prema riječima direktora, povećati uspješnost sanacije sanitarne i oborinske kanalizacije i osigurati ekološki prihvatljiva odvodnja otpadnih i oborinskih voda.

Ovom prilikom bih napomenuo da je u proteklom periodu ostvarena dobra saradnja sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, u smislu dodjele sredstava iz ekoloških naknada koja se vrši svake godine za projekte iz oblasti zaštite okoliša, a bez čega projekti preduzeća ne bi mogli biti realizirani samo iz vlastitih sredstava, naglašava Mujakić.

N.Piralić

Tekst objavljen u okviru projekta „ Eko krajina“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina