Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

KANTONALNA SKUPŠTINA: Izmjene u rukovodstvu Komisije za izbor i imenovanja

Objavljeno: 30-09-2023 | 08:00

KANTONALNA SKUPŠTINA: Izmjene u rukovodstvu Komisije za izbor i imenovanja

Skupština Unsko-sanskog kantona na 8. redovnoj sjednici raspravljala je o tačkama koje su se nakon usvojenog izmijenjenog dnevnog reda našle u drugom dijelu skupštinskog zasjedanja. Najviše se raspravljalo o Zakonu o unutrašnjim poslovima i eventualnim izmjenama. Došlo je i do izmjena u rukovodstvu u Komisiji za imenovanja, a Agan Bunić i Almin Hopovac nisu više članovi, odnosno predsjedavajući ovog skupštinskog tijela. Mladen Lonić kao član komisije, zamijenio je na bivšoj dužnosti Almina Hopovca, a Nijaz Kadirić-Agana Bunića na mjestu predsjedavajućeg skupštinske Komisije za izbor i imenovanja.

Tako su u drugom dijelu skupštinskog zasjedanja, zastupnici usvojili i Prijedlog Strategije razvoja sporta Unsko-sanskog kantona za period 2023-2027. godina, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Unsko-sanskog kantona, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Unsko-sanskog kantona, Nacrt Zakona o slobodi mirnog okupljanja, Nacrt Zakona o javnim priredbama Unsko-sanskog kantona, kao i Informaciju o pravno-političkom stanju u općini Velika Kladuša i Dekalraciju o Velikoj Kladuši.

Zastupnik Nijaz Kadirić (NES), podnio je Skupštini USK-a Inicijativu kojom traži da Vlada Unsko-sanskog kantona zvanično zatraži izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i Izbornog zakona BiH od strane OHR-a kako bi se presuđenim ratnim zločincima koji su odslužili kaznu zabranio javni rad i mogućnost kandidiranja na izborima.

– Sadašnja zakonska rješenja ponižavaju žrtve ratnih zločinaca, ratni zločinci su nagrađeni, a pravda nije zadovoljena. Svjedoci smo da se u BiH ratni zločinci nakon što odsluže zatvorske kazne često uključuju u javni život kroz obnašanje različitih funkcija. Nerijetko bivaju kandidati na izborima, a neki su i načelnici općina, kazao je između ostalog Kadirić, objašnjavajući razloge podnošenja ove Inicijative.

Od Vlade Unsko-sanskog kantona je zatražio da putem Ministarstva pravde USK-a, uputi zahtjev Uredu visokog predstavnika da donese odluku o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i Izbornog zakona BiH, kako bi se očitovali o ovoj Inicijativi.  

N. Dž

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.