17/06/2024

KANTONALNI MINISTRI RAZGOVARALI S FEDERALNOM MINISTRICOM OKOLIŠA I TURIZMA: Prioriteti su bolje upravljanje otpadom i proglašenje novih zaštićenih područja u FBiH

Objavljeno: 07-06-2024 | 10:36

KANTONALNI MINISTRI RAZGOVARALI S FEDERALNOM MINISTRICOM OKOLIŠA I TURIZMA: Prioriteti su bolje upravljanje otpadom i proglašenje novih zaštićenih područja u FBiH
Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona sudjelovao je u radu zajedničkog sastanka kantonalnih resornih ministara, koji je u Sarajevu, organiziralo Ministarstvo okoliša i turizma Vlade Federacije BiH

Federalna ministrica okoliša i turizma NasihaPozder u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održala je  sastanak s resornim kantonalnim ministrima. Teme razgovora bile su javni pozivi za 2024. godinu, unaprjeđenje zakonske legislative iz oblasti okoliša, te pripreme budžeta za narednu godinu.

Nakon sastanka najavljeno je da će se s ciljem poboljšanja stanja u oblasti okoliša raditi na izradi potpuno novog zakona o upravljanju otpadom, kao i da će se uskoro proglasiti veći broj zaštićenih područja u FBiH.

Zajednički izazov

– U ovom trenutku smo u završnoj fazi potpisivanja sporazuma o izradi plana upravljanja otpadom na području Federacije BiH. Želimo omogućiti da bolje i kvalitetnije upravljamo otpadom. To je naš zajednički budući izazov,  kazala je ministrica Pozder.

Istakla je da je u saradnji s kantonalnim ministarstvima pokrenuta izrada novog zakona o upravljanju otpadom. Ministrica je podsjetila da se u parlamentarnoj proceduri nalaze izmjene i dopune važećeg zakonskog teksta, koji je potrebno izmijeniti zbog prevazilaženja trenutnih izazova u oblasti upravljanja otpadom.

Također, ministrica Pozder je naglasila da su sa kantonalnim ministarstvima pokrenute aktivnosti kako bi se proglasio što veći broj zaštićenih područja. U planu je da skupštine Posavskog i Zeničko-dobojskog kantona uskoro proglase određena zaštićena područja, a istaknuto je da je u taj proces od počeka je uključeno Federalno ministarstvo okoliša i turizma i sa tehničke i finansijske strane.

Koordinirano djelovati

Ministrica Pozder dogovorila je i naredne korake u procesu planiranja budžeta za narednu godinu. Istaknuto je važnim da se ovakvi sastanci održavaju redovno, te je najavljeno da svaki kanton do 30. juna treba predstaviti svoje projektne aktivnosti za narednu godinu. Na osnovu toga, Federalno ministarstvo može planirati narednu budžetsku godinu. 

– Važno je da možemo ovako koordinirano djelovati i popraviti stvari na terenu. Naime, na području Federacije ima dosta područja koja još nisu dovoljno zaštićena – rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona Zvonimir Širić.

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Almir Imširović zahvalio se Federalnom ministarstvu što su do sada sa nivoa Federacije izdvajana sredstva za realizaciju aktivnosti Nacionalnog parka „Una“. Podsjetio je da je riječ o jednom od četiri nacionalna parka u BiH. Nacionalnim parkom je proglašen Zakonom o Nacionalnom parku „Una“ 29. maja 2008. godine, čime su regulirana pitanja zaštite, unaprjeđenja i korištenja ovog parka.

Tekst i fotografije objavljene u okviru projekta „EKO Krajina“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina