17/06/2024

KO ĆE S KIM / FORMIRANJE VLASTI: Na nivou Federacije prijeti blokada, ali tek je u kantonima pravi rašomon

Objavljeno: 08-03-2023 | 07:26

KO ĆE S KIM / FORMIRANJE VLASTI: Na nivou Federacije prijeti blokada, ali tek je u kantonima pravi rašomon
U Srednjobosanskom kantonu u većini ostaju HDZBiH i SDA, Sarajevo dogovara resore, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu HDZ bira partnere

MATEA Jerković | Oslobodjenje

Jučer ujutro je izvršena primopredaja dužnosti za pozicije predsjednice i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Na mjesto predsjednice došla je Lidija Bradara (HDZ), a mjesta potpredsjednika zauzeli su Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP). Njihov mandat je zvanično potvrđen već u ponedjeljak, što znači da je propisani rok od 30 dana za formiranje Vlade Federacije u toku. Bradara je, prema saopćenju HDZ-a, već jučer održala sastanak sa kandidatom za premijera FBiH Nerminom Nikšićem, liderom SDP-a.

Čeka se federalni nivo

Dragan Čović, lider HDZ-a i HNS-a BiH, u više navrata je izrazio nadu da će u narednih 30 dana proces formiranja Vlade Federacije BiH biti okončan. Na redu je formiranje skupštinskih većina i vlada u kantonima FBiH. Nakon izbora, vlast je formirana samo u tri od njih deset – Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu.

Za Srednjobosanski kanton važno je ko će činiti većinu u HNK-u, ali, svakako i ko će činiti Vladu FBiH, ističe Bojan Domić iz HDZ-a

– Sad ćemo se posvetiti ovim županijskim prostorima, taj posao nismo završili kao HDZ, odnosno predstavnici stranaka HNS-a, poručio je Čović i objasnio da se radi o Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

U planu je da Čović sa kolegama/icama u narednih nekoliko dana obiđe navedene sredine i taj proces privede kraju. Naglasio je i da je poznato da su u dva kantona, HNK-u i SBK-u, posebni režimi rada, te da se oni moraju kombinovati sa federalnom razinom vlasti. Očekuje da će se formiranje vlasti u ovim kantonima dogoditi otprilike u isto vrijeme kada bude formirana i Vlada FBiH.

– Kad je u pitanju Srednjobosanski kanton, HDZBiH i SDA su u prošlom mandatu bili u koaliciji. Kad je u pitanju ovaj mandat, nakon formiranja Sabora, zakonodavne vlasti, mi razgovaramo o formiranju Vlade, s tim da se, a na zahtjev, da tako kažem, naših partnera iz SDA, čeka rasplet na Federaciji, ističe HDZ-ov Bojan Domić.

Dodaje kako treba očekivati da, najvjerovatnije, ne bude potrebe da niko drugi osim HDZ-a i SDA bude u novoj Vladi, ali da, ipak, treba sačekati.

– Kad uzmete rezultate izbora, po Ustavu našem, za izvršnu vlast su potrebne dvije trećine zastupnika, od 30 trebate 20 zastupnika da daju potporu Vladi. Ako znamo da SDA sama ima 11, HDZBiH ima 9, to je tih 20, ističe Domić za naš list.

Pretpostavlja da SDA čeka da vidi da li će još neko trebati činiti tu većinu. O tome će, kaže, svakako odlučivati SDA i njeno rukovodstvo. A i u HNK-u se čeka formiranje Vlade FBiH. Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a HNK-a, za Oslobođenje kaže da “što se tiče nove Vlade koja će nakon osam godina doći na mjesto da upravlja kantonom, faktički nema još ništa”.

– Mi nismo do kraja kompletirali rukovodstvo Skupštine, znamo da nije izabran dopredsjedavajući ili predsjedavajući. Sve zavisi šta će se desiti što se tiče predstavnika srpskog naroda i nadam se da ćemo jako brzo dobiti kompletirano rukovodstvo Skupštine i novu Vladu. Pregovori se vrše, ali nemamo naznaka da će nešto biti uskoro završeno, ističe Lulić.

Dodaje da je HNK, nažalost, osuđen da prvo sačeka formiranje Vlade FBiH, te podsjeća da se dugi niz godina uvijek čekalo formiranje federalne Vlade.

– Bojim se da će tako biti i ovaj put. Bio bih najsretniji da već imamo formiranu Vladu, završene procedure i da krenemo da radimo. Međutim, mi nismo, nažalost, pobjednici izbora, ne diktiramo tempo uspostave vlasti. To je HDZBiH i mi u ovom trenutku ne možemo ubrzati proces, objašnjava Lulić.

Dodaje da je sigurno da će HDZBiH biti dio većine i dio Vlade, jer je osvojio 11 zastupničkih mandata i bez njega se ne može formirati nova Vlada HNK-a.

– Ko će biti partneri HDZ-a, to u ovom trenutku ne možemo reći. Ono što je na neki način i dogovor, jeste da spuštamo tu vertikalu sa državnog, federalnog nivoa i na kantone, tamo gdje je to moguće. Mi smo obavili već nekoliko razgovora, kaže Lulić.

Dodaje da će SDP sudjelovati u budućoj Vladi, ukoliko će biti govora o principima i konkretnom programu. Napominje da je vidio i spremnost HDZ-a da se priča o konkretnim mjerama.

– SDP razgovara sa svima. Sa partnerima, a posebno sa NiP-om, želimo da nastavimo raditi i praviti zajednički blok. Korektnu saradnju imamo i sa DF-om, ali razgovaramo sa svim strankama, zaključuje Lulić.

I u Unsko-sanskom kantonu je neizvjesno. Vlada USK-a trenutno funkcioniše u tehničkom mandatu sa premijerom Mustafom Ružnićem (NES) na čelu, koji je ujedno i novi poslanik u Skupštini USK-a. Prošle sedmice u ovom kantonu održana je konstituirajuća sjednica, izabrani su predstavnici klubova Srba i Hrvata, dok u Klubu Bošnjaka još nema dogovora. Stavovi stranaka koje učestvuju u pregovorima za formiranje nove većine, a učestvuju gotovo sve, jeste da se sačeka formiranje izvršne vlasti na federalnom nivou kako bi shodno tome formirali sastav i predložili novu kantonalnu vlast.

Odlučuje NES

Nekoliko mogućih varijanti u USK-u obećava uspostavu natpolovične većine koja bi bila stabilna. Ostaci od osmorke, a u USK-u su tu NES sa SBiH-om i SDP-om, računaju da im se pridruži Blok 3 u kojem su NiP, Naša stranka i Pomak. S obzirom na to da NES preferira većinu bez Pomaka, a da blok B3 želi ostati u paketu, preostaje im da u većinu pozovu Demokratsku frontu, koja ima nezavisnu poziciju u USK-u. Ukoliko previše stranaka i previše zahtjeva pokvare moguće varijante, NES-u preostaje da pravi vlast sa SDA. Prve naznake saradnje ove dvije najjače stranke u USK-u bile su demonstrirane tokom zajedničkog izbora delegata iz Kluba Hrvata, ali i kod smjena rukovodstva u općinskim vijećima: Velika Kladuša, Bosanski Petrovac i Sanski Most.

U Kantonu Sarajevo, prema medijskim napisima, Našoj stranci će, pored premijerske pozicije, pripasti resori visokog obrazovanja i pravde. Narod i pravda bi trebao dobiti privredu, te ministarstva za boračka pitanja, za predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje i MUP. SDP bi trebao dobiti resore: kulture i sporta, saobraćaja, zdravstva i socijalne politike. Stranka za BiH, prema ranijim najavama, treba dobiti ministarstva finansija i komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. No, SBiH, navodno, ima i dodatne zahtjeve koji se tiču zdravstva.

Objavio: usn krajina