Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

KOLEGE I PRIJATELJI OPRAŠTAJU SE OD MARKA VEŠOVIĆA: “Kroničara života u Sarajevu pod opsadom”

Objavljeno: 18-08-2023 | 13:20

KOLEGE I PRIJATELJI OPRAŠTAJU SE OD MARKA VEŠOVIĆA: “Kroničara života u Sarajevu pod opsadom”

Brojni prijatelji, književnici, umjetnici, intelektualci, opraštaju se od velikog bh. pisca i pjesnika Marka Vešovića, koji je preminuo sinoć u 78. godini u Sarajevu.

Među onima koje je Vešovićeva smrt pogodila je i akademik Abdulah Sidran, koji se trenutno nalazi na liječenju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

– NIJE BILO BOLJEGA ČOVJEKA, PISCA, PJESNIKA I TUMAČA POEZIJE! Mir njegovoj duši, nama plač i tuga beskrajna – napisao je Sidran na društvenim mrežama.

Veliki dio Vešovićevog života bio je vezan upravo za Sarajevo. Nakon završene gimnazije u Bijelom Polju, Vešović upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu, a nakon toga i postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Tokom 1976. godine Vešović je izabran i za asistenta na Filozofskom fakultetu gdje je radio sve do 1986. godine nakon čega se počinje baviti i uredničkim poslom u izdavačkoj kući”Veselin Masleša”.

Period rata također provodi u Sarajevu te je opisan kao jedan od najpriznatijih hroničara života građana Sarajeva pod opsadom. Upravo iz tog perioda izdvaja se i knjiga “Poljska konjica” koja govorio o granatiranju glavnog grada BiH i svim ratnim strahotama koje su građani proživljavali.

“Poezija Poljska konjica, posvećena jednoj ubijenoj sarajevskoj djevojčici, prijateljici pjesnikove kćeri, ostat će kao blistavi spomenik jednoj jezivoj pomrčini rođenoj u glavama provincijalne balkanske inteligencije na koncu dvadesetog stoljeća”, navodi se u opisu knjige.

Kroz svoju karijeru Vešović je često govorio o Sarajevu i o tome šta mu glavni grad BiH znači.

“Prije ovoga rata ja nisam previše osjećao Sarajevo. Trebalo mi je da mi bosanska prijestolnica pokaže svoje rane i da smjesta postane moj rodni grad. Nesreća izjednačuje ljude – svi smo mi ustravljena živinčad, koja svaki dan očekuje da od njenog mesa Karadžićevo topništvo napravi nadrealističke kolaže. Postali smo braća po čekanju granata, po drhtanju pred eskplozijama, po utrobnom strahu za svoju djecu, čije plačeve ni Bog s nebesa ne bi mogao podijeliti na srpske, hrvatske i muslimanske”, napisao je Vešović u jednom od svojih tekstova. 

Pored “Poljske konjice”, Vešović se izdvaja i po djelima “Nedjelja”, “Osmatračnica”, “Rodonačelnik”, “Četvrti genije”, “Smrt je majstor iz Srbije”, “Kralj i olupina”.

Nakon rata djelovao je također u Sarajevu gdje je pisao kolumne za brojne medije.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.