Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

LJUBICA OSTVARILA MLADENAČKE ŽELJE: Od poticajnih sredstava otvorila kozmetičko-frizerski salon

Objavljeno: 15-03-2024 | 09:50

LJUBICA OSTVARILA MLADENAČKE ŽELJE: Od poticajnih sredstava otvorila kozmetičko-frizerski salon

Ljubica Ramić iz Bihaća  odlučila je pokrenuti vlastiti posao, a da bi ostvarila mladenačke želje da se bavi onim što voli, trebala je pomoć. Tada je saznala da Ministarstvo privrede u  VladI Unsko-sanskog kantona daje poticajna sredstva za ljude poput nje, pa je kroz projekat Start up, aplicirala i dobila poticajna sredstva u iznosu od 6.000 konvertibilnih maraka. Bio je to dan kada je Ljubica shvatila da se snovi ipak ostvaruju, ako se i sam potrudiš, dodala je u šali.

Poticaji kao vjetar u leđa

Željela sam otvoriti vlastiti frizersko-kozmetičarski salon, ali naravno da nisam bila to u mogućnosti realizirati, bez ovih poticajnih sredstava. Kada sam saznala da ih je moguće realizirati preko Ministarstva privrede Vlade Unsko-sanskog kantona, aplicirala sam 2023. godine, a dobila sam ih krajem januara ove godine. Beskrajno sam zahvalna, iako se ne radi o velikom iznosu, ali sasvim dovoljnom da započnem baviti se vlastitim poslom, pa sam u poslovnom prostoru naše obiteljske kuće renovirala jedan dio i to je sada moj „mali svijet“, Frizersko-kozmetički salon „Bubamara“. Još uvijek sam nova u ovom poslu, ali imam ozbiljne planove o proširenju, ali i edukaciji, želim naučiti još mnogo toga i baviti se pružanjem novih kozmetičkih usluga. Tako ću uskoro ići na različite seminare i edukacije, i ovaj svoj mali prostor ću obogatiti dodatnim sadržajima. Do ovoga ne bi došlo da nisam dobila poticajna sredstva, svojim radom ću ih i opravdati, a imam i veliku motivaciju da od salona „Bubamara“ napravim ozbiljan i respektabilan kutak za žene, gdje će dobiti vrhunsku uslugu, što je i prije bilo veoma traženo, jer svaka žena voli da njeguje svoje tijelo, lice, kosu, ruke, a ako joj neko može i profesionalno u tome pomoći, onda dakako da će potražiti uslugu u salonima koji imaju educiran kadar za te usluge, kaže Boba.

Svaki početak je pomalo i težak, pa je i Ljubica prije nego je dobila sredstva, uložila vlastita u dio opremanja prostora koji se sada zove „Bubamara“, a poticajna sredstva bila su dodatni vjetar u leđa, da se pripremi za pokretanje dugo sanjanog biznisa.

Za sve je potrebna i motivacija, ja sam je zaista dobila od moje obitelji, vjerovali su u mene i ovim smo zaokružili priču koja je još uvijek u povoju, jer planiram kako sam rekla, proširiti svoje usluge, kaže Ljubica.

Nove ideje, novi snovi

Salon Bubamara je poput onih kakvih su nekada bili u svakom dijelu grada, malen, sa dušom, Ljubica želi i da on postane mjesto okupljanja žena koje će iznijeti vlastite ideje, a onda ih uz njenu stručnu pomoć i ostvariti.

Tako je Ljubica samo jedna u nizu osoba koje su uz pomoć poticajnih sredstava Ministarstva privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona, započela graditi vlastiti posao, bila je to odskočna daska za ostvarenje novih ideja, novih snova, pa će kada budu raspisani novi javni pozivi za slične poticaje, ponovno aplicirati kako bi dobila snažniju motivaciju da gradi posao u Bihaću, od čega odgaja  dvije kćerke i vjeruje da je Ministarstvo ovim potezom pomoglo mnogima koji su možda željeli napustiti svoj dom i otići izvan domovine u potrazi za boljim životom.

Vjerujem da se uz rad i trud i ovdje mogu ostvariti mnoge ideje, koje se kasnije pretoče u ono o čemu čovjek sanja, a kada još dobiješ od nadležnih vlasti pomoć da to ostvariš, tada osjećaš i zadovoljstvo, ali i snažan motiv da opravdaš povjerenje koje mi je davanjem tih sredstava, ukazano. Nakon ovoga, želim salon „Bubamara“ još bolje opremiti, ali i proći edukacije kako bih bila ukorak sa potražnjom kada je u pitanju pružanje kozmetičkih usluga, kaže Ljubica.

N.Dž.

Tekst objavljen u okviru projekta „Za prosperitetniji USK“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede USK-a.

Objavio: usn krajina