17/06/2024

MEĐUDRŽAVNI SPORAZUM IZMEĐU BOSNE I HERCEGOVINE I CRNE GORE: Cesta kroz Šćepan Polje, ideja još iz 80-tih godina prošlog stoljeća

Objavljeno: 07-06-2024 | 10:14

MEĐUDRŽAVNI SPORAZUM IZMEĐU BOSNE I HERCEGOVINE I CRNE GORE: Cesta kroz Šćepan Polje, ideja još iz 80-tih godina prošlog stoljeća

FOTO: Forto – Radulović, izvor: federalnatv.ba

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto je nakon sastanka s crnogorskim kolegom Filip Radulovićem najavio raspisivanje tendera za izgradnju mosta na Šćepan Polju.

Forto je podsjetio da radi o realizaciji obećanja kojeg su dali na prošlom sastanku.

“Krajem prošle godine kad smo se upoznali ministar Radulović i ja znao sam da ćemo napraviti posao. Tada smo iznijeli veliko obećanje – početak gradnje mosta na Šćepan Polju. Ta cesta je nešto o čemu se govori još od osamdesetih godina prošlog vijeka. Najavljujem da u julu raspisujemo tender za izgradnju mosta”, najavio je Forto.

Kazao je i da će se graditi sastavni dio pristupne ceste sa bh. strane dužine oko kilometra, a u odvojenom tenderu Crna Gora će izgraditi 2,5 km s crnogorske strane.

“Legenda o cesti kroz Šćepan Polje će konačno oživjeti”, kazao je Forto.

Ministar prometa i pomorstva Crne Gore Filip Radulović rekao je da mu je zadovoljstvo da je ponovo u Sarajevu i to zbog upravo ovog pitanja.

“Ovo je rješavanje dugogodišnjeg problema. Sa zadovoljstvom ću reći da smo ispunili obećanje koje smo na prošlom sastanku dali. U narednom periodu ćemo realizovati mnoga zajednička pitanja”, najavio je, također, Radulović.

Inače, putni pravac od Broda kod Foče do Šćepan Polja na granici s Crnom Gorom je jedan od lošijih u državi. Iako je riječ o glavnoj putnoj komunikaciji između Sarajeva i Podgorice u spomenuti put se ne ulaže godinama, a hiljade građana koji svake godine putuju na toj relaciji rizikuju živote.

(klix.ba)

Objavio: usn krajina