17/06/2024

S MEMORANDUMOM U BORBU PROTIV KORUPCIJE:  Država se doslovno trese isključivo zbog korupcije i pokušaja da se stanje „lova u mutnom“ pošto-poto održi

Objavljeno: 05-06-2024 | 09:22

S MEMORANDUMOM U BORBU PROTIV KORUPCIJE:  Država se doslovno trese isključivo zbog korupcije i pokušaja da se stanje „lova u mutnom“ pošto-poto održi

Od korupcije, nepotizma i sličnih mahinacija nije pošteđeno ni jedno društvo. Ipak, činjenice govore da napredna društva nađu način kako se suprotstaviti ovoj pošasti. Ta društva brže napreduju i u osnovi se bolje percipiraju od strane građana.

Situacija kod nas je prilično loša. Neki čak govore o katastrofalnim posljedicama koje bi korupcija mogla imati po državu Bosnu i Hercegovinu.

Da onima koji su duboko upleteni i premreženi koruptivnom hobotnicom ništa nije sveto ni strano, govore brutalni i otvoreni pozivi za totalnom razgradnjom, kako cinično vole reći – disolucijom naše države.

Dakle, iza svih tih strašnih poziva kriju se samo koruptivna djela.Onda postaje jasno da bi zaživljavanje bilo kakovog sistemskog gonjenja s nivoa države bilo označeno svakako, samo ne onako kako bi trebalo da bude – ko je kriv da odgovara i za takva djela propisno kažnjen.

Ilustracija

Takozvanim prituspnim pregovorima, kao država, došli smo do prelomne tačke. Sada se jasno vidi ko je za evropske, bolje reći civilizacijske vrijednosti, ko se krije iza lažnih vrijednosti, a pogotovo, ko se otvoreno, na sve načine, suprotstavlja takvim vrijednostima koje se u osnovi baziraju na jasnom i nedvosmilenom sprovođenju zakona i zakonskih normi.

Jedan od važnih preduvjeta eu integracije naše države jeste nulta tolerancija na korupciju i nepotizam.

U okviru ispunjenja ključnog prioriteta koji se na listi Mišljenja Evropske komisije nalazi pod rednim brojem 7, a koji se odnosi na jačanje prevencije u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i borbu protiv terorizma, u Bihaću je jučer potpisan Memorandum o suradnji između Uprave policije MUP-a USK-a s nedavno osnovanim Uredom za borbu protiv korupcije USK.

Za nadati se da će se stvari pokrenuti u pravcu onog djelovanja koje Ured nosi u imenu – BORBA protiv korupcije, a manje u smjeru svakodnevnih protokolarnih aktivnosti.

Ostaje da se vidi kako ćemo izvršiti postavljenu nam zadaću od strane prilično velikodušne Evrope.

O. Delić

Objavio: usn krajina