Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

MINISTRI FEDERALNE VLADE U RADNOJ POSJETI BIHAĆU: Povećati sredstva za razvoj turističke infrastrukture

Objavljeno: 03-10-2023 | 11:39

MINISTRI FEDERALNE VLADE U RADNOJ POSJETI BIHAĆU: Povećati sredstva za razvoj turističke infrastrukture
Ono što je naš zadatak sada jeste da osiguramo dovoljno novca u budžetu kako bismo mogli realizirati neke od tih projekata –  Prije svega mislim da ćemo se baviti infrastrukturom, neophodno je kada govorimo o Nacionalnom parku „Una“ završiti putnu infrastrukturu, rješiti parking na ulazu u nekim punktovima kako bismo onemogućili vožnju automobila unutar samog Nacionalnog parka, na kraju i borba sa bespravnom gradnjom je također nešto na čemu ćemo raditi, te uređenje mobilijara, šetnica i svega ostalog su aktivnosti koje nas čekaju u narednom periodu, istakla je ministrica Pozder

Federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder i federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić boravili su u radnoj posjeti Gradu Bihaću, te se sastali sa gradonačelnikom Elvedinom Sedićem s kojim su razgovarali o Nacionalnom parku „Una“, unaprjeđenju turističke ponude u ovom dijelu BiH kroz zoning planove i kvalitetniji nadzor dvilje gradnje u ovom zaštićenom području.

Ovogodišnja turistička sezona na području Bihaća i Nacionalnog parka „Una“ premašila je sva očekivanja, što raduje predstavnike federalne vlasti, a  broj posjeta iznosi 143.000 što predstavlja respektabilnu brojku. Međutim, kako je istakla federalna ministrica turizma i okoliša, to treba da prati bolja turistička ponuda i infrastruktura u koju je neophodno više ulagati.

 – Potrebna je i bolja edukacija osoblja koje će dočekivati naše goste i zaštita onoga zbog čega oni dolaze, a to su prirodna bogatstva i kulturno-historijskog naslijeđe koje ovdje imamo. Još uvijek čekamo da se potvrdi Strategija razvoja turizma na Domu naroda Parlamenta FBiH na sjednici 05. oktobra. Nadamo se da će do toga doći, nakon toga krećemo sa izradom akcionih planova koji će detaljnije definisati koje će to projektne aktivnosti biti poduzete. Ono što je naš zadatak sada jeste da osiguramo dovoljno novca u budžetu kako bismo mogli realizirati neke od tih projekata. Prije svega mislim da ćemo se baviti infrastrukturom, neophodno je kada govorimo o Nacionalnom parku „Una“ završiti putnu infrastrukturu, rješiti parking na ulazu u nekim punktovima kako bismo onemogućili vožnju automobila unutar samog Nacionalnog parka, na kraju i borba sa bespravnom gradnjom je također nešto na čemu ćemo raditi, te uređenje mobilijara, šetnica i svega ostalog su aktivnosti koje nas čekaju u narednom periodu, istakla je ministrica Pozder.

Vlada više zainteresovana za Bihać i Krajinu

Prema riječima Elvedina Sedića, gradonačelnika Bihaća, činjenica da je u posljednjih šest mjeseci više od polovine ministara Federalne vlade posjetilo Grad Bihać ohrabruje i ulijeva određenu sigurnost da je ovaj sastav Vlade zaista zainteresovan za Bihać i Unsko-sanski kanton.

 – Ovo nisu posjete iz kurtoazije već radni sastanci na kojima pokušavamo analizirati probeme s kojima se susrećemo mi ovdje u gradu, a za koja su nadležna i resorna ministarstva iz Federalne vlade, te da idemo ka rješavanju tih problema postavljajući sebi kratkoročne ciljeve nastojeći da ne zadajemo sebi previš aktivnosti, već onoliko koliko možemo rješiti u nekom periodu koji je ispred nas, kazao je gradonačelnik Sedić.

Posebno se zahvalio federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalu Hrnjiću koji je, kako je kazao gradonačelnik Sedić, najzaslužniji što se odnos Federalne vlade prema Gradu Bihaću u ovom mandatu promijenio.

 – Mislim da ćemo pomenute projekte i aktivnosti u Nacionalnom parku „Una“, Martinbrodu i Kulen- Vakufu  dijelom završiti ove godine, a ostatak u narednoj godini. To su preduslovi za razvijanje Nacionalnog parka „Una“ za što je potreban novac. Ono što je do sada izdvajano sa nivoa FBiH 500.000 KM je nedovoljno osim za operativne troškove, plaće i ostale zaposlenike u Nacionalnom parku „Una“. Želimo značajniji iznos za Nacionalni park „Una“ kako bi imao pravu infrastrukturu i moramo u narednom godinama izboriti se kako bi dobili veća sredstva za Nacionalni park „Una“, kazao je ministar Hrnjić.

F.V.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.