18/06/2024

NA DIJASPORI JE HISTORIJSKA ODGOVORNOST: Salkić pozvao Bošnjake da se registriraju i glasaju u općinama iz kojih su protjerani

Objavljeno: 10-06-2024 | 10:31

NA DIJASPORI JE HISTORIJSKA ODGOVORNOST: Salkić pozvao Bošnjake da se registriraju i glasaju u općinama iz kojih su protjerani

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ovih dana u pet njemačkih gradova promovira svoju knjigu “Genocidna namjera Bratunac 1992.”, a tokom posjete dotakao se i glasanja naše dijaspore na izborima.

– Država Bosna i Hercegovina treba svakog svog dobronamjernog građanina gdje god on danas da živi. Danas borba za ideju Bosne i Hercegovine traje demokratskim sredstvima i u toj borbi dužni su i obavezni učestovati svi njeni građani. Nažalost, danas oni koji kažu da vole Bosnu i Hercegovinu apstiniraju od demokratske borbe putem glasanja pod raznim izgovorima koji ih ne amnestiraju od odgovornosti za stanje i položaj našeg naroda u mjestima odakle su protjerani tokom agresije – navodi Salkić.

Činjenica da manje od 10 posto protjeranih Bošnjaka Srebrenice, Prijedora, Foče Bratunca i drugih mjesta glasa na izborima u tim općinama, istakao je Salkić, nameću historijsku odgovornost odustajanja od vlastitih ognjišta i domovine.

– Niko nema pravo na ovakav odnos nakon ogromne žrtve koju smo podnjeli i genocida koji je počinjen nad našim narodom. Teret odgovornosti za odustajanje potiču oni koji nisu spremni biti dio procesa, ali će najveće posljedice snositi oni koji su se vratili i žive u mjestu povratka zbog slabe političke snage koja ih treba zaštititi. Zbog toga od sudbinske važnosti po budućnost Bosne i Hercegovine je učešće njenih patriota u izbornim procesima radi eliminacije posljedica progona i genocida ali i pobjede nad destruktivnim seperatističkim politikama koje su još uvijek prisutne – naveo je Salkić.

Zbog toga je neophodno i važno, naglasio je on, da se registrujete i glasate u općinama iz kojih ste protjerani i pokažete da ste tu, da ideja zla i progona nije pobjedila i da će u konačnici pobjediti ideja istine, pravde i Bosne i Hercegovine.

– Iskoristite priliku registrujte se do 23. jula i ostvarite pravo na vaš glas u općini odakle ste protjerani tokom agresije od 1992. do 1995.godine – zaključio je Salkić.

Objavio: usn krajina