Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NA TEMELJIMA RATNOG SJAJA I SLAVE: Izgraditi moderne pogone namjenske industrije

Objavljeno: 31-10-2023 | 12:35

NA TEMELJIMA RATNOG SJAJA I SLAVE: Izgraditi moderne pogone namjenske industrije

Naš kanton je zainteresiran za pokretanje proizvodnje iz oblasti namjenske industrije koja uključuje proizvodnju naoružanja i vojne opreme, a tim povodom održan je sastanak predstavnika kantonalnog si predstavnicima općinskih i gradskih nivoa vlasti.

Ovakvu mogućnost je tokom svoje posljednje posjete kantonu nagovijestio Zukan Helez, ministar odbrane BiH, iako je o samoj ideji progovarao i Hamdija Abdić Tigar prilikom kandidature za bihaćkog gradonačelnika, dok je kantonalni premijer Mustafa Ružnić istakao kako bi to dovelo do otvaranja novih radnih mjesta i razvitka privrede na ovim prostorima.

“Donijeli smo zaključke da bi najbolja varijanta bila da postojeće firme i preduzeća koja se bave ovom granom privrede svoje ispostave i proizvodne pogone izgrade na ovim prostorima, s obzirom na to da već imaju razvijenu proizvodnju i stabilno tržište”, istakao je Ružnić.

Ovom sastanku prisustvovao je Abaz Mandžuka, direktor firme “Binas” iz Bugojna, koja se bavi namjenskom proizvodnjom.

Ovdje postoje dobri uslovi da se pokrene ta vrsta proizvodnje jer široka je to lepeza proizvoda. Jedino se treba uokviriti u postojeće zakonske propise i to su osnovne stvari koje se moraju ispoštovati prije svega. S druge strane, nije teško zaključiti da to opet sve zavisi od političkih odluka”, istakao je Mandžuka.

Predstavnici gradova i općina USK koji su prisustvovali sastanku usaglasili su se kako bi pokretanje namjenske industrije bilo ekonomski opravdano.

S obzirom na to da je metalska industrija veoma razvijena na ovim prostorima, ne bi bilo problema u pokretanju takvih pogona, zaključeno je na sastanku.

“Mi smo raspoloženi za takve vrste investicija bilo da je riječ o zajedničkom ulaganju s državom, koja je većinski vlasnik preduzeća iz oblasti namjenske industrije, ili samostalnim projektima naših privrednika. Imamo objekte, radnu snagu i kadar koji je kvalificiran za takvu vrstu proizvodnje”, smatra Admir Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.