25/06/2024

NAKON PROVEDENOG JAVNOG POZIVA: Vlada Kantona dala suglasnost na konačnu rang-listu

Objavljeno: 20-11-2023 | 12:01

NAKON PROVEDENOG JAVNOG POZIVA: Vlada Kantona dala suglasnost na konačnu rang-listu

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić s ministrima u Vladi, na sjednici održanoj 17. novmebra u Bihaću, dali su suglasnost na konačne rang liste korisnika sredstava nakon provedenog Javnog poziva za odabir korisnika sredstava po Programu poticaja razvoja turizma za 2023. godinu za jačanje konkurentnosti subjekata male privrede-fizičkih i pravnih lica u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, te na rang listu korisnika sredstava po Programu poticaja razvoja turizma za podršku novoosnovanim subjektima male privrede. Vlada je dala suglasnost ministrici privrede Samri Mehić da potpiše ugovore o dodjeli sredstava.

Mjerama podrške iz budžeta Ministarstva privrede bit će plasiran iznos u visini od 320.811 KM, za novopokrenuta poduzeća, za fizička lica u turističko- ugostiteljskoj djelatnosti dodijelit će se 728.865 KM, a pravnim licima 601.939 KM .

Na prijedlog Kantonalne uprave civilne zaštite, Vlada je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava iz oblasti zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća za sufinansiranje kapitalnih projekata preventivnih mjera zaštite i spašavanja kojim će iz budžeta Kantonalne uprave CZ za projekte općina Bužim, Bosanski Petrovac, Velika Kladuša, Ključ i grada Bosanska Krupa, biti raspoređen iznos od 115.800 KM.

Vlada USK, na prijedlog Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, donijela je danas i Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta od olujnog vjetra na području općine Bosanski Petrovac iz sredstava Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2023. u ukupnom iznosu od 55.076 KM, od čega za fizička lica 40.987 KM, a za pravna lica 14.088 KM.

Na današnjoj sjednici ovlašten je premijer USK da potpiše sporazum o dodjeli finansijske pomoći za pomoć u saniranju šteta nastalih usljed poplava sa Kantonalnom upravom CZ Kantona Sarajevo koja je izdvojila dio sredstava za pomoć gradovima Bihać, Bosanska Krupa i općinu Sanski Most.

IZVOR: VladaUSK

Objavio: usn krajina