17/06/2024

NEDOSTAJE RADNE SNAGE: Nezaposleni ne žele prekvalifikaciju

Objavljeno: 27-03-2023 | 09:55

NEDOSTAJE RADNE SNAGE: Nezaposleni ne žele prekvalifikaciju
Mladi ne žele da se školiju za zanate, iako oni sa takvim zanimanjima na birou ne provedu ni dana

Zemlje u našem regionu se sve češće susreću sa nedostatkom radne snage, a ni visoke plate koje se nude više nisu dovoljan mamac

Fali kuhara

Zbog velikog odliva stanovništva, tržištu rada u BiH, prema riječima poslodavaca, sve više nedostaje stručne, kvalifikovane radne snage. Posljednjih godina stalni su apeli poslodavaca prema roditeljima da djecu usmjeravaju i na zanate, u stručne škole jer nam tog kadra najviše nedostaje. Kako su nam kazali poslodavci, neophodno je uskladiti obrazovanje sa potrebama tržišta rada kako bismo školovali kadar koji tržište traži, a ne da školujemo kadar za zavode za zapošljavanje. Djeca koja završe zanat ne budu nijedan dan na birou, međutim, nije baš prevelika zainteresovanost za stručnim školama u BiH.

Tome u prilog ide i činjenica da u pojedinim kantonima danas imate škole koje su školovale kadar za industriju koja je bila razvijena u bivšoj Jugoslaviji, a od koje danas nema ni traga. Što znači da se djeca školuju za zanimanja koja toj sredini u tolikom obimu nisu potrebna. S druge strane, imamo i pozitivnih primjera, uvođenja dualnog obrazovanja i pripremanja učenika za posao koji će raditi.

Prema istraživanju tržišta rada koje je proveo Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje, najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2023. godini biće: prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač – varilac, telefonist – call centar operater, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i mašinski tehničar. Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Veća potražnja za manje obrazovanim

Prema podacima Infostuda, kada se pogledaju svi oglasi, i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija. Čak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak četiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Kada su u pitanju zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, u ovoj godini će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjeri elektrotehnike, sistem inžinjeri, programeri, IT developeri i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Objavio: usn krajina