19/07/2024

NERMIN OGREŠEVIĆ GOSTOVAO NA BHT: Kompanije zapadne Evrope žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu do vlasti je da pravi ambijent [VIDEO]

Objavljeno: 14-12-2023 | 08:05

NERMIN OGREŠEVIĆ GOSTOVAO NA BHT: Kompanije zapadne Evrope žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu do vlasti je da pravi ambijent [VIDEO]

O političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i drugim aktuelnim temama danas je gostujući u programu BHT-a govorio Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES).

Kako biste za početak ocijenili političku situaciju u zemlji? 

“Politička situacija u zemlji je složena, teška, puno je neizvjesnosti, puno je neriješenih problema i situacija i nikad ne znamo u kojem će pravcu krenuti. Ja navijam da idemo u pravcu EU i NATO-a i zaista bi bilo za nas od velikog značaja da otvorimo pregovore i NES će u tom smislu uvijek dati i davao je do sada maksimalnu podršku.”

Jeste li iznenađeni što BiH do kraja 2023. godine nije dobila otvaranje pregovora za članstvo iako je cijelu tu priču pratilo mnogo optimizma? 

“Nisam iznenađen, prije svega puno toga se nije uradilo realno na ovim reformskim zakonima i procesima i tu moramo biti naravno samokritični.Mogu se više uraditi i očito da oni koji su vlasti ili značajan dio oni koji su vlasti da narativom ponekad kažu da su za EU, a svojom energijom i djelovanjem ne rade tako i ne imaju taj entuzijazam da što prije ispunimo uvjete koji su stavljeni pred nas i da možemo sa značajnim rezultatima tražiti prostor da otvorimo pregovarački postupak.Ta odluka je i političkog karaktera. Govorimo o odlukama koje se trebaju donositi u organima Evropske unije. Tako da mislim da je za Bosnu korisno da što prije otvorimo pregovore. Imao bi simbolički značaj, a bio bi još ohrabrujući jedan korak u tom procesu za nas sve i naravno za građane.”

Zvanično je Savjet ministara Bosne i Hercegovine u Brisel predao dokument plan reformi koji je izradila ad hoc radna grupa Savjeta ministara. Zašto prema vašem mišljenju javnost ne zna više o tom dokumentu koji je, kako je saopšteno, zapravo neki plan aktivnosti Bosne i Hercegovine na bržem napretku prema članstvu Evropskoj uniji? 

“Naši zastupnici u Predstavničkom domu parlamenta su tražili da upravo u tom planu reformi i tom nekom planu dinamičkom da se jasno definišu i rokovi i obaveze, da se sve javno naravno precizira i da se svi obavežemo u kojim rokovima što trebamo uraditi. Kad je u pitanju evropski put Bosne, onda tu ne bi trebalo da bude neslaganje. Pozicija opozicije, međutim, pozicija izrazito malo ili nikako u stvari ne uključuje opoziciju u ovaj proces. Evo, kao što ste sami rekli, malo znamo o tom planu.To je obezhrabrujuće i to nije dobro. Mislim da bi bilo bolje da se javno obavežemo i svi koji imamo zastupnike u Parlamentarnoj skupštini da usaglasimo dinamiku i da bez okljevanja radimo na njoj.”

Dvodnevna sjednica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira

Održana je i redovna dvodnevna sjednica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira. Jesmo li čuli nešto novo u zaključcima PIC-a? 

“Mnoge stvari ostaju iste. Kao što često kažem, naša stvarnost u BiH je između dvije krajnosti. Naše ambicije su da napredujemo kao društvo i da postanemo članica EU i NATO, a stalna kriza je u drugoj krajnosti i neizvjesnosti do onog nivoa koje bi mogle, ne daj Bože, nekada proizvesti sukobe. Dugo ovo traje i u odluke Narodne skupštine Republike Srpske i suspenzija odluka Ustavnog suda.To je stvar jedne teške stvarnosti i teške atmosfere. Naravno da mi svi razmišljamo kako na to odgovoriti. Ta stalna priča o odcjepljenju i stvaranju tenzija, to jednostavno ne korespondira sa normalnošću. Naravno, ja bih više očekivao od Međunarodne zajednice, pa i PIC-a u tom nekom konkretnom smislu, ali vidjet ćemo kako će se završiti ovaj sudski proces. Hoće li to, gospodina Dodika, da li će to biti samo jedna priča koja neće imati značajan epilog. U konačnici, po mom mišljenju, trebalo je voditi sudski proces zbog narušavanja ustavnog poretka i tu je ključni problem.”

Značaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Gospodine Ogreševiću, u kominikeu PIC-a vrlo jasno je naznačeno, a to je izjavio i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, da je zadiranje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, za njih crvena linija, te visoki predstavnik u izjavi za našu televiziju nije isključio ni upotrebu bonskih ovlasti. Kakav je vaš komentar? Kažete da očekujete neki ozbiljni angažman međunarodne zajednice. Da li bi za vas eventualna intervencija visokog predstavnika bila prihvatljiva? 

“Mi ne bismo trebali pregovarati oko primjene Ustava i poštovanja Ustava naše zemlje i poštivanja Ustavnog suda.To je na neki način postavljeno kao da bi to trebalo biti sve normalno. To nije normalno, ne može biti normalno u Bosni i Hercegovini, ne može biti u redu u bilo kojoj drugoj zemlji i treba zaštiti mir, treba zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, treba zaštiti Aneks 4, Ustav Bosne i Hercegovine i visoki predstavnik zaista ima ulogu u tome. Znači, mi trebamo djelovati u usvojenom, dogovorenom i važećem ustavnom okviru svi i Dodik i svi mi skupa, a ne da narušavamo i kršimo ustavne odluke Ustavnog suda koji je nadležan da svojim postojanjem, odlučivanjem štiti Ustavni poredak i Ustav Bosne i Hercegovine. Mislimo da u tom smislu treba visoki predstavnik djelovati.”

Upravni odbor, odnosno ambasadori PIC-a, uputili su apel liderima i političarima u Bosni i Hercegovini da se ozbiljnije radi na izmjenama izbornog zakona kako bi se lokalni izbori naredne godine proveli u skladu sa standardima zaštite integriteta izbornog procesa. Imate li prema informacijama koje vi imate uopšte razgovora o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini? 

“Kad govorimo o izmjenama Izbornog zakona, u onome dijelu koji će obezbijediti poštene izbore, mi smo na tu temu i promišljali i razgovarali sa nekim drugim opozicionim strankama, za Bosnu i Hercegovinu, sa PDP-om i drugim strankama, i mi smo zaista zainteresirani i mislim da je bilo neophodno da dobijemo takve teške izmjene izbornog zakona koje će omogućiti poštene izbore. Znači da maltene ne bude niti jedan procenat prostora da se bilo kakva sumnja otvara kad su u pitanju izbori i izborni proces i transparentnost i poštenje izbora i mislim da nam to treba. Percepcija javnosti je opravdana i na neki način naše iskustvo je tako da ima dokazanih izbornih prevara, a također da je opravdana sumnja da ovi do sada izbori nemaju poštenog ozračja i da je s pravom sumnjeti u njihovu ispravnost. U stvari, da li oni predstavljaju stvarnu volju građana. Prema tome, mi podržavamo izmjene u tom smislu izbornog zakona kad je u pitanju transparentnost i poštenji izbori. Parlamentarna skupština je zaključkom svojim zadužila Vijeće ministara da predloži te izmjene, međutim njih trenutno nema i očito da ćemo morati možda ići u pravcu da zastupnici, dovoljan broj zastupnika, predlože izmjene dopune izbornog zakona u dijelu poštenih izbora.”

Došlo je do smjene vlade i imenovanja nove vlade u Unsko-Sanskom kantonu. NES više nije dio većine, a NES nije ni u vlasti u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu. Šta je zakomplikovalo odnose sa Strankom demokratske akcije da kao rezultat imamo ove promjene?

“Desila se SDA i klasičan oblik odlučivanja i djelovanja iz percepcije politike. Počelo je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, evo nastavilo se ovdje u Unsko-sanskom kantonu. Prvo, nije ispoštovan sporazum, prekršen je sporazum, jer mi smo imali sporazum i predsjednici stranaka Izetbegović, Komšić i ja smo bili garanti tog sporazuma i mi smo trebali taj sporazum raskinuti na način da smo trebali sjesti i sve stvari diskutirati, pa pošteno je bilo da ako ne ide onda da to i konstatiramo radi naših daljih odnosa. Ovo je na neki način bilo iz zasjede, nije da nije da mi nismo očekivali i da nemamo negativno iskustvo sa Strankom demokratske akcije. 2016. su oni svoju vladu, na čijem je čelu gospodin Saračević bio, zamijenili sa jednom frakcijom i četiri zastupnika iz stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abidića i to je jedno iskustvo. Međutim, okolnosti i ono što se je dešavalo u ovoj godini na političkoj sceni i naši stavovi iz NES-a i Stranke za BiH o nametanju vlade federalnog visokog predstavnika, o izmjenama Ustava i ono sve već, da ne ponavljam, kad mi nismo pomamili se za foteljama nego smo imali svoj principijalni stav i percepcija javnosti šire kad je očekivala da se u jednom takvom teškom trenutku okupe određene snage i, naravno, nama je davala određenu nadu da je ozbiljnost na višoj razini i da ćemo shvatiti trenutak, mi smo ga i shvatili da će i SDA shvatiti trenutak i da će se na takav način ponašati kao najjači akter koji mora imati najviše širine. Međutim, očito da oni smatraju da ne postoji potreba više za tim kvalitetom, za tim usaglašavanjem određenih politika i ovo je jedna loša poruka u tom smislu. Ono što je činjenica jeste da NES neće biti naravno opozicija državi. Mi smo na toj liniji, mi ćemo se boriti za svoju državu, protiv svih onih politika koji dijeluju. Ruše Ustav koji žele da ova država se podijeli, da ne postoji itd. Mi smo dio tog procesa i želimo biti uvijek državi na raspolaganju. Ali sinergija se mora raditi na povjerenju više političkih subjekata i ovo naravno narušava to povjerenje”, kazao je Ogrešević.

Šta biste ocijenili kao najbolji potez vaše stranke u ovoj godini, a šta možda negdje kao najveći promašaj? 

“Vodim grad Cazin i za mene je potez zasigurno vrlo bitan je jučerašnja investicija i početak radova na izgradnji fabrike na 50 duluma, 20.000 kvadrata kompanija austrijska multinacionalna Asta očekuje preko 300 novih radnih mjesta. Ona već egzistira u iznajmljenom prostoru, zapošljava 50 ljudi, radi u inovativnoj industriji, u energetskom sektoru, proizvodi transformatore. Jedna velika investicija ne samo za Cazin, nego i za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Vjerovatno u ovom trenutku i najveća aktuelna investicija u proizvodnji na području Bosne i Hercegovine. I to je dobra poruka za sve građane ove zemlje, ne samo Cazina. I uglavnom NES je uspješan u tom pravcu. Mi pokazujemo, u stvari to je naš fokus. Mi želimo ozbiljno raditi, pošteno raditi, relevantno raditi. Kompanije zapadne Evrope žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu do vlasti je da pravi ambijent, da budemo dobri domaćini. I NES želi da se bavi s tim. I na primjeru ovoga, kako vodimo grad Cazin, mi želimo tu praksu prenijeti i na ostatak Bosne i Hercegovine. Naravno, moramo imati ozbiljne ljude na značajnim pozicijama, moramo imati red, moramo imati znanje, fokus na svoje poslove.I onda se puno toga može uraditi. To je težak put, ali mi ćemo na tom putu ustrajati. Ništa ne ide lako, ali mi tome nemamo alternative. Ja sam najradostniji čovjek kada uradim nešto konkretno i danas sam radostan jer se to desilo juče u Bosni, desilo se juče u Cazinu. Mi nismo nezadovoljni sa svojim odlukama da budemo u državnoj i da budemo u federalnoj vlasti. Vjerovatno je najveći promašaj što smo, ali mi tako rezonujemo, mislim iskreno nastupamo, što smo povjerovali da liderstvo SDA može biti kvalitetnije i odgovornije.”

Objavio: usn krajina