Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NJEMAČKI DRŽAVNI IZBORI: Birači se okreću udesno u znak prijekora Šolcovoj koaliciji

Objavljeno: 09-10-2023 | 08:30

NJEMAČKI DRŽAVNI IZBORI: Birači se okreću udesno u znak prijekora Šolcovoj koaliciji

FOTO: Boris Rhein iz CDU slavi u nedjelju na izbornoj zabavi u Wiesbadenu. Stranka je u Hesseu dobila 34,5% glasova, što će joj vjerovatno biti dovoljno da ostane na vlasti. Fotografija: Lando Hass/AP

Nestalna koalicija lijevog centra njemačkog kancelara Olafa Scholza dobila je oštar ukor od glasača u ključnim pokrajinama Bavarske i Hesena, a ekonomski problemi i strah od imigracije jačaju opozicione konzervativce i krajnju desnicu.

Na izborima u nedjelju, krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) izbila je iz svojih postindustrijskih istočnih uporišta kako bi postigla najbolji rezultat ikada u jednoj zapadnoj državi. Ankete su pokazale da je to na putu da bude druga najveća stranka u Hesenu, dom finansijske prestonice Frankfurta.

Sve tri stranke u Scholzovoj saveznoj koaliciji – njegove Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate koje se bave biznisom (FDP) – prošle su gore nego prije pet godina u državama, koje zajedno čine oko četvrtinu njemačkog stanovništva.

FDP je čak izgledao na pravom putu da ne dostigne prag od 5% za ulazak u parlament u obje države.

Analitičari su rekli da bi to dodatno podstaklo tenzije u koaliciji koja se bori da pronađe zajednički jezik, a Scholz je optužen da nije pokazao da je rukovodstvo potrebno za nametanje reda i suočavanje s krizama od rata u Ukrajini do zelene tranzicije.

“Ako je potrebno, FDP mora biti spreman da napusti [koaliciju]”, rekao je Thomas Kemmerich, šef FDP-a u istočnoj državi Tiringiji koja će sljedeće godine održati vlastite izbore, a citira njemački medij The Pioneer . Ovo ne može biti tabu.”

Jens Spahn, viši zakonodavac konzervativnih demokršćanskih demokrata (CDU), rekao je da je rijetko kada vlada dobila tako sveobuhvatan udar. “I rijetko kada je bilo tako jasno: bilo da se radi o migracijama, ekonomiji ili klimatskoj politici, ljudi žele drugačiju politiku.”

U Hesseu se predviđalo da će CDU dobiti 34,5% glasova u državnom parlamentu, što će im vjerovatno omogućiti da vladaju još jedan mandat.

SPD-ovih 15,1% – što je pad od 4,7% u odnosu na rezultate iz 2018. – bio je lični udarac za ministricu unutrašnjih poslova Nancy Faeser, čiju su kampanju za čelo države pratile kritike zbog njenog rješavanja porasta neregularne imigracije.

Neuspjeh FDP-a da dostigne prag od 5% neophodan za ostanak u državnom parlamentu u Hesseu doprinio je širem pomaku udesno.

U međuvremenu, sestrinska stranka CDU-a, Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja vodi Bavarsku od 1957. godine, predviđalo se da će osvojiti 36,4% glasova u toj državi – njen najgori rezultat od 1950. godine, iako samo djelić ispod onog iz 2018. godine.

Očekuje se da će CSU nastaviti koaliciju sa populističkim Slobodnim glasačima na 15,3%. Oni i AfD bili su jedine stranke koje su ostvarile dobitke na izborima u Bavarskoj.

AfD je bio na pravom putu za 18,4% u Hesenu i 16% u Bavarskoj, u poređenju sa 13,1% odnosno 11,6% u 2018. godini, potvrđujući političku moć stranke stvorene prije samo 10 godina.

Nacionalistički, antimigrantski AfD nalazi se na drugom mjestu u cijeloj zemlji, u odnosu na peto mjesto na izborima 2021., u pomaku koji bi mogao otežati Njemačkoj formiranje stabilne većine s obzirom na to da druge stranke odbijaju raditi s njom.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.