14/07/2024

NJEMAČKI MINISTAR EKONOMIJE ROBERT HABECK: “Muslimani se moraju jasno distancirati od antisemitizma kako ne bi potkopali vlastite tvrdnje o toleranciji”

Objavljeno: 02-11-2023 | 13:52

NJEMAČKI MINISTAR EKONOMIJE ROBERT HABECK: “Muslimani se moraju jasno distancirati od antisemitizma kako ne bi potkopali vlastite tvrdnje o toleranciji”

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck komentirao je porast antisemitizma u svijetu te je poručio kako posebnu pažnju u tom segmentu trebaju obratiti muslimanska udruženja u Njemačkoj.

U obraćanju naciji, Habeck je rekao kako je antisemitizam neprihvatljiv u njemačkom društvu.

“Antisemitizam ne treba tolerisati ni u jednom obliku. Obim islamističkih demonstracija u Berlinu i u drugim gradovima u Njemačkoj je neprihvatljiv i zahtjeva oštar politički odgovor”, rekao je Habeck.

Poručio je i kako muslimanska udruženja u Njemačkoj moraju pronaći odgovor na antisemitizam.

“Neki su se jasno distancirali od djelovanja Hamasa i antisemitizma. Međutim, ne svi, a neki su previše neodlučni. Muslimani u Njemačkoj moraju se jasno distancirati od antisemitizma kako ne bi potkopali vlastite tvrdnje o toleranciji. U Njemačkoj nema mjesta vjerskoj netoleranciji”, poručio je ministar, prenosi Klix.

Također, naglasio je kako je antisemitizam bio prisutan i ranije.

“Islamistički antisemitizam ne bi trebao zamagliti činjenicu da u Njemačkoj postoji ukorijenjen antisemitizam, čak iako se desničarski ekstremisti sada suzdržavaju iz taktičkih razloga”, mišljenja je Habeck. 

Objavio: usn krajina