Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NOVEMBAR – MJESEC SVJESNOSTI OD RAKA GUŠTERAČE: Rani upozoravajući znakovi koji mogu ukazivati na jedan od najsmrtonosnijih tipova tumora

Objavljeno: 27-10-2023 | 11:35

NOVEMBAR – MJESEC SVJESNOSTI OD RAKA GUŠTERAČE: Rani upozoravajući znakovi koji mogu ukazivati na jedan od najsmrtonosnijih tipova tumora
Najčešće se dijagnosticira onda kad je za pacijenta, nažalost, već prekasno

Jedan od razloga je to što se često otkriva prekasno za bilo kakvu djelotvornu terapiju. No, postoje neki rani znakovi upozorenja na koje valja obratiti pažnju jer bi to moglo povećati šanse za preživljenje. Dr. Deborah Lee, suradnica medicinskog portala Dr. Fox, jako dobro zna koliko takva dijagnoza može biti devastirajuća s obzirom na to da su i njezin otac i baka umrli od raka gušterače. A to ujedno znači da i ona sama ima povišen rizik za razvoj te bolesti. Doktorica je objasnila kako otkriti potencijalne simptome jer vam to omogućuje da dobijete što raniju dijagnozu i što ranije započnete s liječenjem.

Znakovi raka gušterače

Nazvan tihim ubojicom zbog toga što se teško prepoznaje, rak gušterače se najčešće dijagnosticira onda kad je za pacijenta, nažalost, već prekasno. To je zato što je potrebno čak 10 do 20 godina za razvoj raka gušterače, a kroz najveći dio tog perioda on ne uzrokuje nikakve simptome. Manje od 10 posto osoba kojima je dijagnosticiran rak gušterače preživi 5 godina. Ako se otkrije ranije, može se liječiti poput drugih vrsta tumora pa je stoga važno znati na kakve znakove treba obratiti pažnju. Tipično, prvi simptom koji osoba s rakom gušterače primijeti je žutilo kože i bjeloočnica, tamna boja mokraće i blijeda stolica.

– Žutica ne nastaje preko noći, već se obično razvija polako kroz period od nekoliko tjedana ili mjeseci. Ostali simptomi koji mogu biti posljedica raka gušterače su mučnina, povraćanje, loša probava, gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak tjelesne težine. Neki ljudi mogu patiti i od bolova u trbuhu ili leđima – navodi dr. Lee. Još jedna stvar koju opisuju osobe s rakom gušterače je promjena u navikama pražnjenja crijeva, stolica koja ima izrazito neugodan miris, blijede je boje i masna te ju je teško isprati iz zahodske školjke. Rak gušterače može biti i uzrok proljeva ili zatvora, a može uzrokovati i dijabetes.

Manje poznati simptomi raka gušterače

– Neki oboljeli od raka gušterače postaju dijabetičari jer njihova gušterača više ne proizvodi inzulin kako bi trebala. Stoga mogu biti prisutni simptomi dijabetesa, poput žeđi, učestalog mokrenja, slabosti, stalne gladi, gubitka tjelesne težine ili čestih infekcija – kaže dr. Lee te dodaje da je manje poznato da rak gušterače može povećati rizik za duboku vensku trombozu ili stvaranje krvnog ugruška. Prvi znak bolesti moga bi čak biti bolan i otečen mišić lista ili kašalj, bol u prsima i teško disanje. Što duže je rak gušterače neprepoznat, to je vjerovatnije da će se proširiti u druge dijelove tijela, poput kostiju.

– Ako se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi, moguće je da se proširio na kosti. To se naziva metastatskim rakom, a metastaze u kostima su izrazito bolne i kosti postaju vrlo lomljive. Pacijenti s metastazama u kralježnici mogu se žaliti na jaku bol u leđima. Rak u kostima izaziva hiperkalcemiju (povišenu razinu kalcija), koja može uzrokovati konfuznost, dehidraciju, povraćanje i zatvor – objašnjava dr. Lee.

Šta možete poduzeti da smanjite rizik

Nažalost, kad se dijagnosticira rak gušterače, obično je samo u 15 do 20 slučajeva operabilan. Ipak, stručnjaci tvrde da bi rak gušterače mogao biti otkriven i do tri godine ranije kad bi se neobjašnjiv gubitak tjelesne težine i povišena razine glikoziliranog hemoglobina koristili kao rani indikatori bolesti. Dr. Lee savjetuje da odmah dogovorite termin kod svog liječnika ako imate bilo koji od opisanih simptoma, naročito neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, žuticu, proljev koji traje nekoliko dana ili ako se općenito osjećate loše. Ne postoji program screeninga za rak gušterače, no u sklopu studije Europskog registra nasljednog pankreatitisa i raka gušterače, možete obaviti pretrage za rak gušterače, ukoliko:

  1. imate jednog ili više članova obitelji s rakom gušterače
  2. imate jednog člana obitelji s Lynchovim sindromom i jednog s rakom gušterače
  3. imate nasljedni pankreatitis i mutirani gen PRSS1
  4. imate Peutz-Jeghersov sindrom.

zivim.hr

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.