19/07/2024

OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARMIJE R BIH: Na dostojanstven način odana počast svima koji su krvlju natopili temelje države

Objavljeno: 20-10-2023 | 19:20

OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARMIJE R BIH: Na dostojanstven način odana počast svima koji su krvlju natopili temelje države

U Bihaću je danas obilježena 31. godišnjica od formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Delegacije kantona, gradova i općina položile su cvijeće na mezarluk prvog ministra vanjskih poslova RBiH dr. Irfana Ljubijankića, zatim na gradska mezarja i groblja, spomen-obilježja, a u okviru posjete kasarni “Adil Bešić” otvorena su i vrata Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Danas na dostojanstven i vrlo značajan način odajemo počast onima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, svojom krvlju natopili njene temelje i koji su nadljudskim naporima oslobodili najveći dio Bosanske krajine. Moramo baštiniti sjećanje na te slavne dane kada smo bili primorani da se branimo od agresije”, prisjetio se Esad Bašagić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Održana je i svečana akademija na kojoj su među prisutnima bili ministar odbrane BiH Zukan Helez, kao i njegov prethodnik Sifet Podžić, koji su istaknuli potrebu očuvanja sjećanja na sve one koji su živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.

Objavio: usn krajina