17/06/2024

OD PRAŠINE I KRVI RAZORENOG POJASA GAZE: Svijet ne vidi „drugu Nakbu“ u kojoj Izrael brutalnim metodama prisile radi na etničkom čišćenju okupirane Zapadne obale

Objavljeno: 31-10-2023 | 21:37

OD PRAŠINE I KRVI RAZORENOG POJASA GAZE: Svijet ne vidi „drugu Nakbu“ u kojoj Izrael brutalnim metodama prisile radi na etničkom čišćenju okupirane Zapadne obale

Odlomci iz reportaže Guardiana

Dok iz  Pojasa Gaze, u kojem je  Izrael pokrenuo kampanju za uništenje Hamasa,  zarobljeni civili ne mogu otići; na Zapadnoj obali, skriveno od pogleda javnosti, Palestinci su zbog jevrejskih doseljenika koji se služe brutalnim metodama zastrašivanja, prisiljeni napustiti svoje hiljadugodišnje domove.

“To je nova Nakba”, rekao je Issa Ahmad Baghdad, 71, govoreći o protjerivanju blizu 800.000 Palestinaca 1948. nakon stvaranja Izraela. “Moja familija odlazi u Rafat. Tamo ne poznajemo nikoga. Ne znamo šta bi rekli djeci.”

Život u Zanuti, palestinskom selu na vrhu vjetrovitog grebena u pustim brdima južnog Hebrona, duboko u okupiranoj Zapadnoj obali, nikada nije bio lagan. Zajednica se uglavnom sastoji od stočara koji uzgajaju koze i ovce tokom vrućih ljeta i prilično oštrih zima u neplodnom krajoliku i koji uporno odbijaju napustiti svoje domove unatoč sve većim poteškoćama koje predstavljaju vojnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) s jedne i, radikalni izraelski doseljenici s druge strane.

Naoružani jevrejeski doseljenici – neki u vojnim uniformama rezervista, neki pokrivenih lica – nakon 7. oktobra i hamasovog napada, intenzivno su počeli noću provaljivati ​​u njihove domove, prebijati odrasle, uništavati i krasti stvari i zastrašivati ​​djecu.

Nakon desetljeća očajničke borbe u sličnim scenarijima odbrane i čuvanja svoje zemlje, zajednica je zaključila da je izgubila.

U ponedjeljak, 30. oktobra, plakale su cijele familije dok su rastavljali svoje domove i nasumično pakirali solarne ploče, stočnu hranu i lične stvari u kamione. 

Masafer Yatta, skup pastirskih zaselaka uključujući Zanutu, nalazi se u području “C” Zapadne obale pod potpunom izraelskom kontrolom i pod prijetnjom aneksije. Palestinske cisterne za vodu, solarne ploče, ceste i zgrade ovdje se često ruše uz obrazloženje da nemaju građevinske dozvole, koje je gotovo nemoguće dobiti, dok okolna ilegalna izraelska naselja cvjetaju.

Izraelski doseljenici, navodno „pastiri“, zapravo su preuzeli kontrolu nad 10% područja C u samo pet godina, prema istraživanju Kerema Navota, nevladine organizacije koja prati aktivnosti doseljenika, ali samo u prošloj godini, oko 110 000 dunama, ili 110 kvadratnih kilometara Zapadne obale, anektirali su doseljenici „stočari“, očito rezervisti koji se služe modificiranim metodama prisiljavanja i zastrašivanja autohtonog palestinsgkog stanovništva. Usporedbe radi, ukupna izgrađena područja izraelskih naselja izgrađena od početka okupacije 1967. pokrivaju samo 80 kvadratnih kilometara.

“Proživljavali smo teška vremena u selu otkako su doseljenici osnovali farmu Mitarim preko puta doline prije tri godine. Bilo je teže izvesti ovce, a doseljenički mladići uništavaju stvari poput usjeva, ili kradu ovce, ili zovu vojsku da dođe i maltretira nas. Ali sada dolaze u naše domove. Moje kćeri su prestravljene”, rekao je Amin Hamed al-Hudarat (41) kad je počeo plakati.

“Ranije sam mislio da ćemo možda morati otići, ali nismo očekivali da će se ovako dogoditi. Ne mogu vjerovati da ću do sutra napustiti svoj dom. Idemo kampirati na periferiji Deire, ali ne znam šta će dalje biti, šta ću raditi, šta ćemo s ovcama. Cijeli moj život je u Zanuti.

Članovi triju generacija obitelji Bagdad u Zanuti. Fotografija: Bethan McKernan/The Guardian

“Zajednica se raspada. Ne znam kada ću opet vidjeti svoje komšije da razgovaramo, pričamo priče i pijemo kahvu.”

Nakon godina pravnih bitaka, izraelski Vrhovni sud prošlog je maja presudio u korist IDF-a da će područje Masafer Yatta od 3000 hektara) ostati zona vojne obuke, poznata kao Firing Zone 918, što je nezakonita odluka  prema međunarodnom pravu i jedna od najvećih pojedinačnih odluka o protjerivanju od početka okupacije. Od tada su vojska i izraelski doseljenici stalno povećavali pritisak kako bi pokušali prisiliti palestinsku zajednicu u Zoni vatre, kao i one koji žive u desecima obližnjih sela, da odu.

Rušenja palestinskih kuća, cesta i infrastrukture porasla su od sudske presude, dok pastiri kažu da im vojska redovno govori da napuste pašnjake, koje zatim zauzimaju doseljenici ili ih doseljenici otjeraju. Dostave vode i stočne hrane, kao i posjetitelje iz dobrotvornih organizacija i ljevičarskih izraelskih aktivista koji su pomagali u odvraćanju od nasilja doseljenika, vojska je odbila. Od 7. oktobra doseljenici su počeli tući i koristiti bojevu municiju protiv aktivista, kao i protiv Palestinaca.

Pod ovom kampanjom iscrpljivanja, neke su familije već donijele tešku odluku o odlasku, većina njih u obližnji grad Yatta. Tokom Guardianova posjeta tom području prije mjesec dana, dvije porodice u Khirbet ar-Ratheemu, blizu naselja Asael, inzistirali su da neće otići, unatoč pritisku; danas su otišli.

Sada kada su cijela sela poput Zanute odlučila otići, strahuje se da će doći do domino efekta u tom području, rekao je Nasser Nawadja, terenski istraživač iz sela Susiya za izraelsku skupinu za ljudska prava B'Tselem. Tokom svog rada više puta je pretučen i hapšen.

“Nasilje doseljenika sada je gore nego ikad. Nekad su obučeni u rezervne uniforme i više se ne zna ko je vojska, a ko doseljenici”, rekao je.

“Ljudima u Tubi dat je ultimatum od 24 sata da odu ili su doseljenici rekli da će se vratiti i pobiti ih. To je bilo u subotu. Ne znamo šta će se sljedeće dogoditi.”

Prema B'Tselemu, u posljednjih dvadesetak dana 858 Palestinaca iz 32 različite zajednice prisilno je raseljeno. Brojke se svakim danom povećavaju.

Međunarodna zajednica, uključujući SAD, izdala je oštre izjave izraelskoj vladi da mora “poduzeti mjere za zaštitu Palestinaca od napada izraelskih ekstremističkih doseljenika”. “Ovi napadi su neprihvatljivi, odgovorni moraju biti zaustavljeni i pozvani na odgovornost”, stoji u priopćenju State Departmenta od ponedjeljaka.

“Ne znam kada ću se opet moći vratiti”, rekao je Hudarat. “Mislim da se zauvijek opraštam od svog doma.”

Prema podacima koji ažuriraju od 2008. nevladine organizacije B’Tselem i UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova na prostoru Zapadne obale, godišnje smrtno strada od 50 do 150 Palestinaca, koliko ih je ubijeno lani. Ove godine, u periodu od 7. do 29. oktobra, ubijeno je preko 300 Palestinaca.

Objavio: usn krajina