18/06/2024

ODLUKA STOLJEĆA: Norveška priznala državu Palestinu, Irska i Španjolska najavile isto

Objavljeno: 22-05-2024 | 08:48

ODLUKA STOLJEĆA: Norveška priznala državu Palestinu, Irska i Španjolska najavile isto

Zvaničnici norveške vlade danas su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na situaciju na Bliskom istoku te su između ostalog saopćili historijsku odluku o priznanju Palestine kao države.

Trojica čelnika irske vlade – premijer Simon Harris , zamjenik premijera Micheál Martin i ministar Eamon Ryan – trebali bi održati konferenciju za novinare danas. Oni su ranije signalizirali da će vlada učiniti potez da prizna palestinsku državnost do kraja maja.

Nacionalni javni servis RTÉ i Irish Times izvijestili su kako se razumije da će odluka o tome biti objavljena na konferenciji za novinare.

The Guardian doznaje da će španjolski premijer, Pedro Sánchez , također otkriti datum službenog priznanja u srijedu, nakon što je prošle sedmice objavio svoju namjeru da to učini.

Sánchez je bio jedan od najotvorenijih evropskih čelnika kada su u pitanju kritike izraelske ofenzive u Gazi . Također je u više navrata rekao da dvodržavno rješenje ostaje jedini odgovor na krizu na Bliskom istoku .

Norveška javna televizija i dnevni list Aftenposten u međuvremenu su izvijestili, pozivajući se na neimenovane izvore, da će vlada u srijedu objaviti da ta nordijska zemlja priznaje neovisnu palestinsku državu.

Objavio: usn krajina