19/07/2024

OPASNO NELEGALNE I ANTIUSTAVNE RADNJE U MOSTARU: Građani zabrinuti potezima Čovićevog prijatelja – ruskog Židova Amira Grossa Kabirija s otvoreno-opasnim namjerama

Objavljeno: 10-11-2023 | 09:33

OPASNO NELEGALNE I ANTIUSTAVNE RADNJE U MOSTARU: Građani zabrinuti potezima Čovićevog prijatelja – ruskog Židova Amira Grossa Kabirija s otvoreno-opasnim namjerama

Amir Gross Kabiri ušao je u „Aluminij“ pored ostalog zahvaljujući i premijeru Novaliću i ministru industrije i energetike Nerminu Džindiću.

Dogodilo se to u vrijeme najvećeg previranja u Mostaru, kada je ugašen nekadašnji mostarski div Aluminij, u vrijeme kada su građani na ulicama uzvikivali „Čoviću, lopove“! i neposredno nakon paljevina u Gradu na Neretvi u kojima je gorjela i zgrada HDZ-a BiH, piše Ljudski.ba.

No, Kabiri se od početka isticao ratno-huškačkim objavama na društvenim mrežama. Nedavno je na društvenim mrežama objavio video-snimak kruga „Aluminija“ okićenog brojnim zastavama Izraela.

„State Izrael“ napisao je Kabiri, sugerirajući da „njegova“ firma ima svojevrstan eksteritorijalni status u Bosni i Hercegovini. Dakle, otvoreno antiustavno djelovanje koje se moralo sankcionirati protjerivanjem Kabirija i njegove privatne vojske. Halo, taj kepec se bahati s privatnom vojskom koja je otvoreno antibosansko-hercegovačka, što znači TERORISTIČKA GRUPA na našem teritoriju. Ako ovo nije za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine CRVENA LINIJA, onda nam se u budućnosti svašta može dogoditi. Rješenje je samo jedno – PROTJERIVANJE Kabirija i njegove verzije “Wagner grupe”, kojekakvih plaćenika, pripadnika izraelskih oružanih snaga na našem teritoriju. Dakle, strana vojna sila koja se mora istjerati milom ili SILOM.

Kabiri je, inače, bivši ruski državljanin, te bivši uposlenik muzeja „Ermitaž“ u Sankt Petersburgu.

Svoje nekontrolirano bahaćenje i samovolju Kabiri je demonstrirao postavljanjem punkta na ulazu u „Aluminij“ na kojem stoje i kontroliraju „situaciju“ pripadnici njegovog privatnog osiguranja. Prema tvrdnjama upućenih, Kabiri, kao potpredsjednik „HŠK Zrinjski“, u suradnji sa lokalnim HDZ-ovcima kontrolira huliganske navijačke nasilnike.

No, ono što je važnije od svega je zabrinutost građana Mostara zbog poteza kontroverznog biznismena koji je „spasio“ Čovića.

Naime, Kabiri nije “preuzeo” Aluminij, već je uzeo pod zakup kompaniju vrijednu milijardu dolara za mjesečni najam od 30.000 KM. Mjesečni najam Galerije u centru grada (više stotina kvadrata) košta 5.000 KM, a zakup zapravo ne plaća, s obzirom da mu se računa rekonstrukcija prostora, koja je naravno debelo napumpana. Osim toga, Galeriju čuvaju osobe bez odgovarajuće licence zaštitarske agencije, teško naoružani i sa zastavama Izraela na rukavima!?

I ono najvažnije, dug Aluminija od 400 milijuna KM i dalje stoji i Kabiri s time nema ništa!? Stvarni vlasnik njegovog posla (najma) je kompanije koja nema niti sjedište u BiH, saznaje Ljudski.ba od dobro upućenih izvora.

Također, izraelski je poduzetnik Amir Gross Kabiri veliki prijatelj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojem je u znak zahvalnosti za financiranje HŠK Zrinjski, investiranje u dio posrnulog Aluminijskog kombinata te otvaranje umjetničke galerije u Mostaru uručena je Večernjakova ruža, nagrada koju dodjeljuje Večernji list BiH, blizak Čovićevom HDZ-u.

Također, Kabiri je u kratkom vremenu postao i predsjednik fantomske izraelske gospodarske komore u BiH, koja službeno ne postoji, a svoje pretenzije ne skriva ni kada je u pitanju preuzimanje predsjedničke funkcije u Židovskoj zajednici u BiH, kazavši kako je „on legalni predstavnik Židova u BiH i da to nije (Jakob) Finci“.

Finci je, podsjetimo, odavno na udaru medija pod kontrolom Dragana Čovića, osobito nakon presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu po apelaciiji koju je podnio zajedno sa Dervom Sejdićem. Ta je presuda nepremostiva prepreka promjeni Izbornog zakona BiH na način na koji to godinama zahtijeva HDZ BiH.

Tako se Čović i Kabiri u praksi nadopunjuju, jedan drugome čineći usluge koje na koncu rezultiraju vrlo opasnim potezima i zabrinutosti građana.

Dragan Čović, danas veliki Hrvat i vjernik, koji se do 1992. godine izjašnjavao kao Jugoslaven i potpisivao se ćirilicom, obavljao je povjerljive poslove u vojnoj industriji bivše JNA na funkciji direktora „Sokola“, također, poput „Aluminija“ propalog nekadašnjeg bh. giganta.

Taj isti Čović danas želi odlučivati ko može, a ko ne može biti „legitimni“ Hrvat.

Objavio: usn krajina