17/06/2024

OTKRIVENO: Šef izraelske obavještajne službe ‘prijetio’ tužiteljici ICC-a zbog istrage o ratnim zločinima

Objavljeno: 28-05-2024 | 13:15

OTKRIVENO: Šef izraelske obavještajne službe ‘prijetio’ tužiteljici ICC-a zbog istrage o ratnim zločinima

Direktor Mossada Yossi Cohen lično uključen u tajnu zavjeru da se izvrši pritisak na Fatoua Bensoudu da odustane od istrage o Palestini, kažu izvori

Bivši šef Mossada, izraelske obavještajne agencije, navodno je prijetio glavnoj tužiteljici međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima ju je pokušao pritisnuti da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva Guardian.

Tajni kontakti Yossija Cohena s tadašnjom tužiteljicom ICC-a, Fatou Bensouda, dogodili su se u godinama koje su prethodile njezinoj odluci da otvori službenu istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijima.

Ta istraga, pokrenuta 2021., kulminirala je prošle sedmice kada je Bensoudin nasljednik Karim Khan objavio da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog osnovane sumnje za izvršene ratne zločine u Gazi.

Odluka tužitelja da podnese zahtjev predraspravnom vijeću ICC-a za naloge za hapšenje Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, zajedno s trojicom čelnika Hamasa, ishod je kojeg se izraelski vojni i politički establišment dugo bojao.

Cohenov lični angažman u operaciji protiv ICC-a dogodio se dok je bio direktor Mossada. Njegove su aktivnosti bile odobrene na visokoj razini i opravdane na temelju toga što je sud predstavljao prijetnju krivičnim progonima protiv vojnog osoblja, prema visokom izraelskom dužnosniku.

Drugi izraelski izvor upućen u operaciju protiv Bensoude rekao je da je cilj Mossada bio kompromitirati tužiteljicu ili je angažirati kao nekoga ko će surađivati ​​sa zahtjevima Izraela.

Treći izvor upoznat s operacijom rekao je da je Cohen djelovao kao Netanyahuov “neslužbeni glasnik”.

Cohen, koji je u to vrijeme bio jedan od Netanyahuovih najbližih saveznika i koji se pojavljuje kao zasebna politička snaga u Izraelu, lično je predvodio Mossadovu uključenost u gotovo desetljeće dugu kampanju u zemlji za potkopavanje suda, s jedne, dok su, s druge strane, činjena masovna kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zaopadnoj obali u kojima je otimana zemlja, kuće i imovina domicilnog palestinskog stanovništva, a posebno se Sud zainteresiro, kada je Izrael otpočeo vojnu akciju, navodno protiv Hamasa, koja se, naočigled cijelog svijeta pretovriala u genocid na Palestincima Gaze.

Četiri izvora potvrdila su da je Bensouda izvijestila malu skupinu viših dužnosnika ICC-a o Cohenovim pokušajima da je pridobije, usred zabrinutosti zbog sve upornije i prijeteće prirode njegova ponašanja.

Objavio: usn krajina