17/06/2024

OZBILJNE PRIPREME ZA SUKOB GLOBALNOG UNIŠTENJA: U NATO sjedištu razrađuju plan izgradnje koridora za brzo uvođenje trupa prema ruskoj granici

Objavljeno: 05-06-2024 | 08:19

OZBILJNE PRIPREME ZA SUKOB GLOBALNOG UNIŠTENJA: U NATO sjedištu razrađuju plan izgradnje koridora za brzo uvođenje trupa prema ruskoj granici

NATO ima plan poslati američke trupe na prve linije odbrane Europe za slučaj općeg sukoba s Rusijom. Rade se novi kopneni koridori za brzo usmjeravanje vojske kroz centralnu Evropu bez lokalnih birokratskih prepreka, što će omogućiti snagama NATO-a da napadnu u slučaju da Putinovo razaranje u Ukrajini krene dalje prema zapadu.

Planovi uključuju i kontingente u slučaju ruskog bombardiranja, što dopušta trupama da prodru na Balkan preko koridora u Italiji, Grčkoj i Turskoj ili prema sjevernoj granici Rusije preko Skandinavije, prenosi The Telegraph.

Napetosti su tokom proteklih dana rasle, a Putin je otvoreno priznao da postoji mogućnost ‘trećeg svjetskog rata‘ te prijetio ‘fatalnim posljedicama‘ za zapadne saveznike koji Ukrajini dopuštaju korištenje njihovog oružja na ruskom tlu.

Evropski su čelnici zauzeli čvršći stav prema Moskvi dok rat bjesni već treću godinu, a neki sada prijete slanjem trupa na istok i rekordnim ulaganjem u odbranu.

Prema tim bi se planovima američki vojnici iskrcali u jednoj od pet luka diljem Evrope, četiri od njih bi omogućile pristup zapadnoj ukrajinskoj granici, a peta bi stigla do ruske granice preko Finske.

NATO je već ranije imao planove za raspoređivanje američkih trupa u Nizozemskoj prije nego što bi vlakom krenule prema Poljskoj u slučaju rata. No nakon upozorenja norveškog generala da Evropa ima samo 2-3 godine da se pripremi prije ruskog eventualnog napada, NATO sada, navodno, istražuje i druge mogućnosti. Nadaju se da će prošireni koridori ponuditi sigurnost u slučaju prekida logističkih ili komunikacijskih linija, podupirući rute za brzo kretanje Evropom ako Rusija udari na državu članicu.

Ako bi ruta kroz centralnu Evropu postala ugrožena, savezničke bi se trupe mogle kretati kroz Italiju i Sloveniju prema Balkanu, zaobilazeći Alpe i Švicarsku. Cilj je da vojska može projuriti Evropom bez poteškoća koje bi prouzročili lokalni propisi i kontrolne točke.

General potpukovnik Alexander Sollfrank rekao je za The Telegraph da “Ukrajina jako trpi zbog ruskih dalekometnih raketnih napada na logističke sisteme.”

Ako NATO snage koje ulaze iz Nizozemske budu pogođene ruskim bombardiranjem, a sjevernoevropske luke uništene, savez je spreman prebaciti fokus na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Iz talijanskih luka američki vojnici mogli bi se kopnom prebaciti preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske.

Postoje slični planovi za prijevoz snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunjske kako bi se stiglo do istočnog krila saveza. Također se izrađuju planovi za prijevoz trupa preko luka na Balkanu, kao i kroz Norvešku, Švedsku i Finsku, što bi trupama omogućilo da dođu do ruske granice na sjeveru.

Čelnici NATO saveza su se prošle godine složili da će 300.000 vojnika držati u stanju visoke pripravnosti za obranu bloka u slučaju napada na neku državu članicu. To je, piše Daily mail, nešto manje od polovice snaga koje je Napoleon poslao na Rusiju 1812. godine.

U međuvremenu i Rusija nastavlja gomilati svoje snage. Istraživački centar Royal United Services Institute (RUSI) procijenio je da je ruska vojska započela 2023. s ‘vrlo neorganiziranim snagama u Ukrajini‘ od oko 360.000 vojnika, no do ljeta je ta brojka narasla na 410.000. Do početka ove godine bilo je 470.000 vojnika na okupiranim područjima.

Podsjetimo, Rusija je pojačala svoju retoriku o mogućnosti rata. Upitan o mogućnosti izravnog sukoba nakon što je u martu osigurao svoj peti mandat na vlasti, Putin je rekao: ‘Mislim da je sve moguće u modernom svijetu… Svima je jasno da će to biti jedan korak od trećeg svjetskog rata.‘

Prošle je sedmice Putin upozorio da će zapadne zemlje pretrpjeti ‘teške posljedice‘ ako dopuste da se njihovo oružje ispaljuje iz Ukrajine na Rusiju.

‘U Evropi, posebno u malim zemljama, trebaju biti svjesni čime se igraju‘, rekao je Putin tokom posjeta Uzbekistanu.

U decembru je Putin pak rekao da Moskva ‘nema interesa‘ napadati NATO, odbacujući navode američkog predsjednika Joea Bidena da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini.

Objavio: usn krajina