Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

PETA GODIŠNJICA SMRTI KLAUSA KINKELA: Nikada Zapadu nije oprostio grijehe za Srebrenicu, niti Tuđmanu odnos prema BiH

Objavljeno: 04-03-2024 | 09:26

PETA GODIŠNJICA SMRTI KLAUSA KINKELA: Nikada Zapadu nije oprostio grijehe za Srebrenicu, niti Tuđmanu odnos prema BiH

Priznao je tada da “nije mogao ništa učiniti da spriječi tragediju”, ocjenjujući da je u BiH zakazala međunarodna zajednica.

Na današnji dan prije tačno pet godina preminuo je čuveni njemački političar Klaus Kinkel, koji je u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije bio i ministar vanjskih poslova Njemačke.

Dugo je godina bio predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP).

U našoj javnosti ostat će upamćen po izjavi da osjeća suodgovornost za tragediju koja se dogodila u Srebrenici.

Priznao je tada da “nije mogao ništa učiniti da spriječi tragediju”, ocjenjujući da je u BiH zakazala međunarodna zajednica.

Srebrenica – loš primjer odgovorne međunarodne politike

“Sigurno smo napravili grešku kada smo vjerovali Ujedinjenim narodima, njenim trupama i mjerama.  Da, tamo je puno ljudi zakazalo, previše ljudi, i mi Evropljani, i mi Nijemci”, rekao je Kinkel.

Na pitanje šta bi drukčije uradio da može vratiti vrijeme, odgovorio je: “Puno toga. Nažalost, to više nije moguće”.

“Srebrenica i cijela bosanska kriza ostaje za narodnu zajednicu gnojna rana i loš primjer odgovorne međunarodne vanjske i sigurnosne politike. U proteklim godinama sam svjesno opet odlazio u Srebrenicu i Sarajevo te se suočio s različitim pitanjima i problemima. U tim strašnim vremenima sam stvarno pokušavao pomoći na licu mjesta. To mi je u nekim slučajevima i uspjelo, ali, nažalost, nedovoljno, onako kako smo mi, kako sam ja to želio”, priznao je Kinkel.

“Osjećam se suodgovornim u pogledu onoga što se tamo događalo. Informacije su tada bile nepotpune i nedovoljne, a ni ja, ni ostali ministri vanjskih poslova nismo znali kakve su se strahote tih dana, od 11. do 16. jula 1995. godine, tamo događale”, rekao je Kinkel ranije u intervjuu za radio Deutsche Welle.

Predložio formiranje Haškog suda

Kad je Hrvatska u pitanju, ime Klausa Kinkela se najviše povezuje s jasnom podrškom, ali je isto tako bio i žestoki kritičar politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme mandata na čelu njemačke diplomatije prvi je predložio formiranje suda na kojem bi se sudilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije nakon čega je došlo do formiranja Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu.

Kinkel je u demokršćansko-liberalnoj vladi Helmuta Kohla obavljao nekoliko važnih funkcija. Godine 1991. je postao ministar pravosuđa, a godinu dana nakon toga, nakon ostavke Hansa Dietricha Genschera, čiji prisni suradnik Kinkel godinama bio, preuzeo je funkciju ministra vanjskih poslova.

Početkom osamdesetih, ovaj pravnik iz Hechingena na jugu Njemačke, obavljao je i funkciju šefa Njemačke obavještajne službe, a kratko vrijeme početkom devedesetih se nalazio i na čelu FDP-a.

Objavio: usn krajina