21/05/2024

PLANINARSKO DRUŠTVO „PLJEŠEVICA“ BIHAĆ: Uspješno završena modernizacija smještajnih kapaciteta

Objavljeno: 11-05-2024 | 11:47

PLANINARSKO DRUŠTVO „PLJEŠEVICA“ BIHAĆ: Uspješno završena modernizacija smještajnih kapaciteta

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona prošle godine objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava po Odluci o kriterijima i postupku dodjele sredstava  odobrenih u Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2023., za projekt „ Podrška udruženjima-oblast turizma“.

PD  „Plješevica“ apliciralo je projektom modernizacije smještajnih kapaciteta planinarskog doma a sve s ciljem unaprjeđenja turističke ponude

Za grant sredstva Ministarstva privrede u okviru ovog projekta apliciralo je i Planinarsko društvo „Plješevica“ Bihać s ciljem unaprjeđenja postojeće turističke ponude što je u osnovi i pokretački motiv planiranih aktivnosti. Projekt je baziran na modernizaciji smještajnih kapaciteta planinarskog doma na kojem su, prema riječima Nurudina Osmanovića, predsjednika ovog planinanrskog društva,  u tom smislu već poduzimane aktivnosti finansirane vlastitim sredstvima. Međutim, problem je što su vlastita sredstva bila nedovoljna da se svi aspekti smještaja dovedu na potreban nivo. Ukupni troškovi su procijenjeni na 8.100 KM od čega je PD „Plješevica“ osiguralo 2.100 a od Ministarstva je traženo 6.000 KM, kako bih planirane radove kvalitetno realizirali. Ministartsvo privrede USK udovoljilo je zahtjevu PD „Plješevica“ .

Ukupna vrijednost projekta 8.100 KM

Naša  namjera je bila da se, u prvom redu,u potkrovlju objekta, gdje su sada spavaonice kapaciteta 30 kreveta, u potpunosti zamijeni vanjska stolarija (5 prozora) koji su rasušeni i kao takvi nedovoljno brtve a kako su prozorska krila s jednoslojnim staklom, neadekvatan su toplinski izolator što je sve skupa zagrijavanje ovih prostorija značajno otežavalo. Drugi problem je bio na prvom spratu, gdje su restoran i spavaonica kapaciteta 40 kreveta, gdje je bilo neophodno izvršiti također zamjenu vanjske stolarije (4 prozora istog stanja kao i u potkrovlju) a u spavaonici dodatno izvršiti popravak zidova i poda oštećenih zbog dugogodišnjeg zakišnjavanja jednog dijela krova.Osim navedenih urgentnih zahvata planirano je keramikom izvršiti oblaganje stepenica koje vode do potkrovlja jer su zbilja bile neizgledne i teške se održavanje. Prema stanju cijena na tržištu u vrijeme kada smo aplicirali za ova grant sredstva kod Ministarstva privrede USK, jedan prozor naših dimenzija koštao je 500-600 KM što je konačnici iznosilo oko 5.100KM za stolariju sa ugradnjom. Konačna vrijednost ovih ali i ostalih radova ipak je ovisila  o aktuelnim cijenama u vrijeme nabavke i naravno broja zainteresiranih ponuđača.

Sanacija spavaonice na prvom spratu procjenjena je tada na iznos od 1.500 KM što je obuhvatalo skidanje dijelova stare žbuke i obnavljanje iste novom, premazivanje zaštitnom bojom i konačno temeljito bojanje zidova. Na podu spavaonice je bilo  neophodno izvršiti zamjenu oštećenih i odlijepljenih vinas pločica. Za ovu spavaonicu smo već imali 20-tak kreveta a ostale ćemo riješiti preko nekih donatora koji su u tom smislu već ponudili saradnju. Oblaganje stepenica (dva kraka  i dva veća podesta), procjenjujena su na 1.500 KM, keramikom srednjeg kvaliteta uz potrebu prethodnog ravnanja svih površina estrihom. Cilj nam je bio da se nakon nekoliko zahvata koje smo poduzimali na ovom planinarskom domu, ovim  novim zahvatima i poboljšanjima vrijednost ovog objekta ali i njegova upotrebljivost i svrsishodnost podigne na značajno viši nivo koji će kao takav ostati na dobrobit budućim generacijama planinara obogaćujući i unapređujući turističku ponudu i za druge korisnike, ljubitelje prirode, uzimajući u obzir da se do ovog planinarskog doma bez posebnih ograničenja može doći putničkim automobilima i autobusima, ističe Nurudin Osmanović, predsjednika PD „Plješevica“ Bihać.

 U subotu, 27. aprila, svečano obilježavanje 70. godišnjice postojanja i rada PD „Plješevica“ Bihać

Polovični smještajni uvjeti u zimskom periodu, uslovljeni lošim stanjem stolarije, itekako su umanjivali  atraktivnost ovog doma za mnoge potencijalne korisnike i bili su svojevrsna  antireklama, čime se obezvređeni svi raniji napori i uložena sredstva.  Broj posjetilaca može biti mnogo, mnogo veći, što smo sigurni da će se i desiti nakon što smo uspjeli u međšuvremenu realizirati sve pobrojane i detaljno opisane akativnosti. Uz relativno zadovoljavajući način osiguranja napajanja strujom i centralnim grijanjem zaokružene su višegodišnje ambicije i sada je ovaj  dom  privlačna i atraktivna destinacija, koja će ljepote Plješevice učiniti još privlačnijima i dostupnijima sve većem broju korisnika a što će u konačnici opravdati uložena sredstva.

U ukupnim troškovima naše Udruženje je učestvovalo sa 2.100 KM. Sa doznačenih 6.000 KM  od Ministarstva privrede USK, osigurali smo susmu dovoljnu za realizaciju planiranih aktivnosti. Moram naglasiti da smo u cjelosti  realizirali sve pomenute planske aktivnosti, tako da spremno dočekujemo  prvu grupu planinara iz Varaždina, njih 50, koji će se pridružiti ostalim planinarima u aktivnostima na obilježavanju našeg velikog jubileja, 70. godišnjice ovog Udruženja u subotu, 27.04.2024. godine. Do kraja juna najavljeno je još 200 noćenja planinara iz Slovenije, Srbije i Hrvatske te jedne grupe iz BiH, sa također 50 planinara. Očigledno je da je interesovanje za smještaj u ovom planinarskom domu naglo porastao a naši gosti osim Plješevice imaju namjeru posjetiti i druge znamenitosti u Bihaću i nadaleko već prepoznatljiv NP „Una“, ističe Osmanović.

N.Piralić

Tekst objavljen u okviru projekta „ Za pro­speritetniji Unsko-sanski kanton“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina