17/06/2024

PODACI KOJI NAS MORAJU ZABRINUTI: Više od 100 ljekara u 2022. zatražilo ispis iz Ljekarske komore Federacije BiH

Objavljeno: 07-01-2024 | 11:25

PODACI KOJI NAS MORAJU ZABRINUTI: Više od 100 ljekara u 2022. zatražilo ispis iz Ljekarske komore Federacije BiH

Vijest koja bi trebala više da nas zabrine od zapaljene retorike podjela je da je više od stotinu ljekara s područja Federacije Bosne i Hercegovine samo u 2022. godini zatražilo ispis iz Ljekarske komore radi odlaska u inostranstvo. Tačnih podataka za 2023. godinu još nema, ali već se može naslutiti da se negativan trend nastavio.

U većini slučajeva kao razlog odlaska je to što ljekari više ne vide perspektivu u Bosni i Hercegovini. Mlađi se trude otići odmah po završetku studija, a u posljednje vrijeme odlaze i stariji ljekari specijalisti. Inače, u Bosni i Hercegovini su ljekari među onima koji najviše zarađuju, izuzmemo li političare i funkcionere, no nisu finansije ono što ih tjera.

Nakon što je shvatio da se u Evropi samo šest doktora bavi krvnim sudovima na mozgu, Adnan Mujanović je odlučio da bude sedmi. U Bosni i Hercegovini nije imao priliku usavršavati se na ovom polju, no u Švicarskoj je doktorirao uz punu stipendiju. Kada uporedi zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine i Švicarske, kaže da je u našoj zemlji najveća mana nedostatak strateškog okvira rada.

Tako se javlja i potreba za dopunskim radom ljekara, kao i povećanjem broja ugovora između ustanova koje su primorane da zbog nedostatka kadrova međusobno razmjenjuju ljekare. Time se povećava teret zdravstvenim radnicima, a liste čekanja sve su duže. I moglo bi biti sve gore s obzirom na to da osim onih koji su otišli – veliki je broj onih koji čekaju priliku da odu.

“Više od 100 ljekara s područja Federacije Bosne i Hercegovine samo u 2022. godini zatražilo je ispis iz Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine radi odlaska u Hrvatsku, Njemačku i zemlje Arapskog poluotoka. Uz to, određeni broj ljekara još je aktivno zaposlen u našoj zemlji, ali već duže vrijeme traži zaposlenje u inozemstvu”, ističu iz Ljekarske komore FBiH.

U Tuzlanskom kantonu negativan trend vlasti pokušavaju spriječiti zapošljavanjem svih ljekara koji su na evidenciji nezaposlenih osoba. Tako bi od januara njih 106 trebalo biti raspoređeno u zdravstvenim ustanovama širom kantona. Među njima je i Amer Mulaosmanović, koji je Medicinski fakultet završio prije nešto više od godinu dana.

“Kao i svakog mladog doktora, raduje me ova odluka zato što steći ću neko iskustvo i moći ću da ostanem u svom kantonu i svom mjestu”, naglašava on.

No, ljekarima nije potreban samo posao nego i mogućnost napredovanja u struci. Već je jasno da je jedan od problema zbog kojeg su mnogi otišli izostanak u planiranju specijalizacija, što je pokazatelj nadležnima u kojem smjeru trebaju djelovati. Vrijeme da bude osigurana održivost i kvalitet u zdravstvu – koje je ogledalo jedne države – polako istječe.

Objavio: usn krajina