13/07/2024

POSEBNO PRIZNANJE GRADA BIHAĆA SELMI SELMAN: Mlada Bišćanka jedna je od najtraženijih performance-art umjetnica svijeta

Objavljeno: 04-04-2024 | 12:01

POSEBNO PRIZNANJE GRADA BIHAĆA SELMI SELMAN: Mlada Bišćanka jedna je od najtraženijih performance-art umjetnica svijeta

Odličan je promotor svog rodnog Bihaća i Unsko-sanskog kantona, a današnji prijem u Gradskoj upravi još jedan je dokaz da Grad Bihać podržava svoje uspješne mlade ljude, ma gdje da su.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić je ugostio bihaćku umjetnicu Selmu Selman. Ova mlada Bišćanka postigla je izuzetne rezultate u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti, prenosi Slobodna Bosna .

Pored uspješnih rezultata u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti, Selma je uspješna i u borbi za zaštitu prava i diskriminacije Roma. Odličan je promotor svog rodnog Bihaća i Unsko-sanskog kantona, a današnji prijem u Gradskoj upravi još jedan je dokaz da Grad Bihać podržava svoje uspješne mlade ljude, ma gdje da su, naveli su iz Grada Bihaća.

Selma je slikarstvo studirala na Likovnoj akademiji u Banjoj Luci, gdje je i diplomirala, a magistrirala je transmedije, vizuelne  i izvedbene umjetnosti na Univerzitetu Syracuse u Americi. Sakupljanje otpadnih materijala koje je tradicionalno zanimanje Roma ne samo u BiH, jedna je od glavnih tema i inspiracija mlade umjetnice Selman. Svoju prvu samostalnu izložbu Selma je imala u julu 2021. godine u Sarajevu, nakon čega je svoje radove izlagala diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj.

Selma Selman jedna je od najtraženijih performance-art umjetnica svijeta. Mlada Bišćanka romskog porijekla je svojim zadnjim izložbama u Berlinu izazvala veliku pažnju javnosti.

Izložba u muzeju Martin Gropius Bau je slijedila nakon jedne druge velike izložbe pod nazivom “Nacionalna galerija, zbirka za 21. stoljeće” u drugom najvažnijem berlinskom muzeju savremene umjetnosti “Hamburger Bahnhof”, koja se može vidjeti do 6. oktobra 2024. godine.

Riječ je o skulpturama smrskanih automobila, koje je njen otac sakupljao u bihaćkom naselju Ružica, gdje je Selma i rođena .

Objavio: usn krajina