18/06/2024

POTVRĐENO JE: Iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova su mrtvi

Objavljeno: 20-05-2024 | 08:39

POTVRĐENO JE: Iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova su mrtvi

FOTO: Gusta magla na mjestu pada helikoptera / Azin Haghighi/Moj News/AP/picture alliance, Reuters

PAD HELIKOPTERA S IRANSKIM PREDSJEDNIKOM

– Spasilačke službe stigle su do mjesta pada helikoptera, u kojem je bio iranski predsjednik Ibrahim Raisi (63), koji je nestao negdje usred planinskog područja na istoku Irana. Na mjestu pada vremeniski uvjeti su prilično loši s gustom maglom i nepruistupačnim terenom.

– Potvrđeno je: Iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova su mrtvi!

– U helikopteru su se nalazili i iranski ministar vanjskih poslova Hussein Amir-Abdollahian, guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan Malek Rahmati i još nekoliko članova kabineta. Oni su se vraćali iz regije Khoda Afarin u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan

– Sve dežurne hitne ekipe odmah su poslane na mjesto incidenta, ali im potragu je otežavalo loše vrijeme, prenosi zagrebački Jutarnji list.


NOVO 8:20 – Iran će pokušati osigurati da sve bude pod kontrolom i da “ne bude kaosa” nakon smrti predsjednika Ibrahima Raisija, prema teheranskom novinaru i istraživaču Abasu Aslaniju.

“Mislim da oni najistaknutiji pokušavaju osigurati da situacija bude pod kontrolom i da će oni to preživjeti kako bi se pripremili za tranziciju i za prijevremene izbore”, rekao je.

“Vlada je jutros imala hitan sastanak. Žele nekako uvjeriti ljude da će situacija biti pod kontrolom i da neće biti kaosa.”

Aslani je dodao da će željeti “osigurati da se prijelaz odvije glatko”.

Iranski ustav nalaže da će potpredsjednik – trenutno Mohammad Mokhbar – preuzeti položaj privremenog predsjednika i da će se novi predsjednički izbori održati u roku od 50 dana.

Aslani je rekao: “Ovo je značajan gubitak za zemlju, međutim, mislim da je najvažnija stvar na koju se sada fokusiraju preživjeti ovu situaciju.”


08:10 – Tijela poginulih u padu helikoptera u Iranu transportiraju se u grad Tabriz, rekao je čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, prenosi CNN.

Helikopter se srušio dok je putovao iz iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan za grad Tabriz, izvijestio je Tasnim.

Među poginulima su predsjednik Ibrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan, imam, Raisijev šef osiguranja i tjelohranitelj, te tri člana posade.


7:45 – Ajeti iz Kur‘ana podijeljeni su u objavi na X računu iranskog predsjednika Ibrahima Raisija, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno s ministrom vanjskih poslova te zemlje.

“Mir neka je na Ibrahima. Doista, mi tako nagrađujemo dobročinitelje. On je doista bio od naših robova vjernih”, stoji u objavi u kojoj se citiraju kur‘anski ajeti.

Objavio: usn krajina