Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA: Raditi na unaprjeđenju statusa

Objavljeno: 05-10-2023 | 13:35

POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA: Raditi na unaprjeđenju statusa

Pod motom “Nastavnici/ce za budućnost“, u Sarajevu je danas u organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, svečano obilježen Svjetski dan nastavnika – 5. oktobar. 

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković i predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović su čestitali nastavnicima i nenastavnom osoblju Svjetski dan nastavnika, kao i na odabiru misije koja je jedna od najčasnijih, na pozivu koji je jedan od najodgovornijih.

Duraković je kazala da je zajednički cilj resornog federalnog ministarstva i sindikata, borba za poboljšanje statusa nastavnika u bh. društvu.

“Trebamo se više zauzimati da gradimo jedinstvo, harmoničan odnos između sebe, da unaprijedimo obrazovni sistem u cjelosti, da naša djeca dobiju kvalitetno znanje, da izrastu u kvalitetne mlade ljude koji će sutra dati direktni doprinos u napretku društva, razvoju BiH. To nam je cilj”, poručila je Duraković.

Naglasila je odgojnu komponentu koja je zanemarena, a tako važna. U tom smislu je kazala da je važno razgovarati sa djecom i posvetiti im pažnju.

“Ali, društvo i institucije moraju prepoznati ulogu i značaj nastavnika koji doprinose boljitku društva. Jer, naša djeca provode najviše vremena u školama i mi moramo raditi na popravljanju statusa prosvjetnih radnika, ne samo uz povećanje plata, već i kreiranje poželjnog ambijenta za rad”, podvukla je Duraković.

Šatorović je naglasio da prosvjetni radnici zaslužuju puno veću pažnju, ne samo 5. oktobra, nego svih 365 dana u godini.

Istakao je da je, nažalost, poziv prosvjetnog radnika u današnje vrijeme sve manje atraktivan zbog ekonomsko-socijalnog položaja prosvjetnih radnika, ali da će, kako je najavio, Sindikat u narednom periodu nastojati poboljšati njihov položaj.

“U narednom periodu moramo raditi na sigurnosti prosvjetnih radnika, na sigurnosti u školskim objektima. Intenzivno razgovaramo o modalitetima kako da prosvjetni radnik, nastavnik, dobije status službenog lica, kako bi na neki način uozbiljili status tih ljudi”, kazao je Šatorović.

Na kraju, izrazio je zahvalnost ministrici Duraković i Vladi FBiH koji su prepoznali značaj i ulogu prosvjetnih radnika te odlučili, na prijedlog Sindikata, da se danas organizira zajednička akademija, piše Fena.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.