17/06/2024

POZITIVAN PRIMJER USPJEŠNOG PREUZIMANJA KONTROLE NEBA: Danska će koristiti iskustvo naše zemlje za preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom Grenlanda

Objavljeno: 23-05-2024 | 10:56

POZITIVAN PRIMJER USPJEŠNOG PREUZIMANJA KONTROLE NEBA: Danska će koristiti iskustvo naše zemlje za preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom Grenlanda

Znanje i iskustvo Agencije za pružanje usluga u avio saobraćaju Bosne i Hercegovine (BHANSA) direktno će se primijeniti u velikom i izazovnom projektu danskog pružatelja usluga u avio saobraćaju NAVIAIR za preuzimanje upravljanja zračnim prometom na Grenlandu od Kanade i Islanda.

Evropska organizacija za sigurnost avio saobraćaja EUROCONTROL Dancima je predložila da se za dijeljenje iskustva potrebnog za ovaj značajan projekt obrate upravo BHANSA-i.

Implementacijom projekta nazvanog Silaannarput, čije se provođenje očekuje 2031. godine, NAVIAIR namjerava iskoristiti iskustvo i znanje BHANSA-nih stručnjaka stečeno tijekom projekta preuzimanja kontrole nad bh. zračnim prostorom od susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske. 

U BHANSA-i, najmlađem pružatelju usluga zračne plovidbe u Europi, već je održan niz sastanaka s danskim kolegama, tijekom kojih su razmijenjeni detalji pristupa uspješnog preuzimanja kontrole nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, a koji je imao značajan odjek u svijetu upravljanja zračnim prometom (ATM). 

Inače preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom je iznimno složen projekt, podijeljen u jasno definirane faze koje su izuzetno zahtjevne s tehničkog, infrastrukturnog, ekonomskog, regulatornog i međunarodno-pravnog stajališta. Poseban izazov je osiguravanje dovoljnog broja obučenih kontrolora zračnog prometa prije same implementacije projekta. 

Danski tim je izrazio posebno zanimanje za provedbu sveobuhvatnog programa obuke kontrolora zračnog saobraćaja po uzoru na BHANSA-u, koji je i danas najveći provedeni pojedinačni projekt obrazovanja kontrolora letenja u Evropi. Njegove principe, s naglaskom na praktičnoj obuci na radnoj poziciji u drugim centrima kontrole letenja, Danci planiraju primijeniti u edukaciji svojih kontrolora za projekt na Grenlandu. 

Direktor BHANSA-e, Davorin Primorac, nije skrivao ponos zbog danske inicijative za međunarodnom suradnjom u oblasti upravljanja zračnim prometom (ATM).

“Nedostatak izravne finansijske pomoći  države, a na koju naše danske kolege, srećom, mogu računati, BHANSA-in uspjeh u njihovim očima čini još većim. Iskreno se nadam kako će naša suradnja s NAVIAIR-om pretvoriti u trajno partnerstvo, te da će poslužiti kao uzor za slične ATM projekte diljem svijeta”, kazao je Primorac.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA), te dali doprinos pojašnjenju regulatornog okvira prijenosa nadležnosti između različitih pružatelja usluga u avio saobraćaju.

Posjet NAVIAIR-ovog tima zaduženog za implementaciju projekta Silaannarput BHANSA-inom Centru oblasne kontrole letenja u Sarajevu označava početak dugogodišnjeg prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg se očekuje nastavak saradnje, s ciljem nesmetanog danskog preuzimanja upravljanja zračnim saobraćajem nad svojim teritorijem na Grenlandu.

Klix.ba

Objavio: usn krajina