Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

PREDJEDAVAJUĆI DELEGACIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE: ‘Odluka o otvaranju pregovora sa EU se dočekuje u mnogo boljem ozračju’

Objavljeno: 11-03-2024 | 13:14

PREDJEDAVAJUĆI DELEGACIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE: ‘Odluka o otvaranju pregovora sa EU se dočekuje u mnogo boljem ozračju’

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović primio je u posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Daniela Hunna.

Magazinović i Hunn razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH s akcentom na proces evropskih integracija, kao i o aktuelnim procesima u PSVE.

Magazinović je zahvalio ambasadoru Hunnu na činjenici da je prepoznao rad delegacije PSBiH u PSVE, te izrazio spremnost za intenzivniju saradnju sa kolegama iz Švicarske.

Kada je riječ o aktuelnom političkom trenutku u BiH, Magazinović je istaknuo da je, bez obzira na unutarnje političke razlike po određenim pitanjima, mnogo posla urađeno u proteklom periodu, naglasivši da se, u poređenju sa cijelim prethodnim mandatom, ovaj napredak, napravljen za nešto više od godinu dana, može ocijeniti visokom ocjenom.

Dodao je da se, zbog svega toga, odluka o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom dočekuje u mnogo boljem ozračju nego što je to bilo ranije kada su se čekale važne odluke za Bosnu i Hercegovinu, od kojih su mnoge bile nagrada za našu državu iza koje nisu stajali naši rezultati.

Ambasador Hunn naglasio je neupitnu podršku Švicarske integracijskom procesu u Bosni i Hercegovini, kao i provedbi reformi na tom putu.

Ocijenio je da se švicarski model ne može jednostavno prenijeti na druge zemlje, ali da brojna pozitivna iskustva mogu koristiti i u drugim državama, posebno zajednička volja različitih kultura da rade zajedno i spremnosti na kompromise, posebno kada je riječ o manjinama, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Objavio: usn krajina