Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

PREDSTAVNICI MISIJE OSCE-A BORAVILI U UNSKO-SANSKOM KANTONU: Tabaković i Aggeler razgovarali o borbi protiv korupcije i usvajanju dodatnih zakona koji će olakšati njeno suzbijanje

Objavljeno: 16-02-2024 | 08:55

PREDSTAVNICI MISIJE OSCE-A BORAVILI U UNSKO-SANSKOM KANTONU: Tabaković i Aggeler razgovarali o borbi protiv korupcije i usvajanju dodatnih zakona koji će olakšati njeno suzbijanje

– Ambasador Aggeler pozvao vlasti USK-a da pomognu stavljanje u funkciju Ureda za borbu protiv korupcije i da implementiraju Zakon o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija

Adela Tabaković, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona primila je u radnu posjetu ambasadora Briana Aggelera, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, s kojim je razgovarala o podršci ove međunarodne organizacije u borbi protiv korupcije i njenom suzbijanju u ovom dijelu naše države.

Prema riječima ambasadora Aggelera, uspostava ovog Ureda u Bihaću zajedno sa zakonima koji će biti usvojeni u narednom periodu, poboljšat će sposobnost borbe protiv korupcije svih aktera u društvu.

Trenutak koji se dugo čekao

 – Ključno je da Ured za borbu protiv korupcije USK-a što prije profunkcionira u punom kapacitetu, a to podrazumijeva uspostavu osoblja i zapošljavanje stručnjaka koji će raditi i biti predani rješavanju problema s kojima će se susretati. Stoga upućujemo poziv vlastima u Unsko-sanskom kantonu da u potpunosti potpomognu stavljanje ovog Ureda u funkciju i da implementiraju Zakon o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, što je jedan od ključnih zakona koji se trebaju provesti u BiH. Putem usvajanja svih zakona i stavljanja u funkciju ovog Ureda, ovaj kanton će moći da se nosi sa korupcijom na sistemski način. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje, Misija OSCE-a u BiH u potpunosti je posvećena davanju podrške u borbi protiv korupcije na svakom nivou i nastavit ćemo davati podršku u bilo kakvom vidu Uredu za borbu protiv korupcije u ovom kantonu, istakao je ambasador Aggeler.

Za Adelu Tabaković, sekretara Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona, posjeta predstavnika OSCE-a predstavlja trenutak koji se u Unsko-sanskom kantonu dugo čekao, a razlog tolike važnosti ovog momenta je, kako je istakla, činjenica da je Zakon o prijavi imovine u ovom kantonu usvojen 2021. godine i njime se definira uspostava ovog Ureda, a da je on zvanično otvoren tek sredinom oktobra 2023. godine.

Analiza prijava

 – Misija OSCE-a u BiH je od samog početka ovog projekta bila i ostala uz Ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona, počevši od izrade Zakona o prijavi imovine gdje su učestvovali kao savjetodavci, a također su učestvovali kod uspostave Ureda kroz razne donacije i edukacije. Njihova podrška nam puno znači, kao i činjenica da i dalje snažno i odlučno stoje uz Ured za borbu protiv korupcije, te da je Ured zadobio njihovo povjerenje. Iako sam imenovana za sekretara Ureda, još uvijek nisam preuzela dužnost. Međutim, pokrenula sam sve one aktivnosti koje proizilaze iz Zakona o prijavi imovine i Ured je do sada zaprimio oko 900 koverti u kojima se nalaze prijave nosilaca javnih funkcija. Sada slijedi analiza tih prijava i provjera da li su one nepotpune. One koje budu nepotpune, zatražit ćemo dopunu istih, a zatim slijedi njihov unos u registar. Misija OSCE-a u BiH je finansirala izradu web stranice Ureda za borbu protiv korupcije USK-a koja je prije nekoliko dana puštena u rad. Na toj stranici bit će objavljen registar prijave imovine, registar imenovanih lica i registar poklona. Dakle, iako Ured nije kapacitiran, on uglavnom ispunjava svoje zakonske obaveze, kazala je Tabaković.

Nada se da će po usvajanju budžeta Unsko-sanskog kantona, Ured zaživjeti u punom kapacitetu i dodaje kako ima čvrsto obećanje premijera Nijaza Hušića, da će za ovu godinu biti osigurana sredstva za sedam zaposlenika Ureda za borbu protiv korupcije USK-a.

Predstavnici Misije OSCE-a u BiH  tokom boravka u Unsko-sanskom kantonu susreli su se i o istoj temi razgovarali i sa Nijazom Hušićem, premijerom Unsko-sanskog kantona. 

F. Vojić

Objavio: usn krajina