21/05/2024

PRIVREDNA KOMORA U PARTNERSTVU S KANTONALNIM MINISTARSTVOM PRIVREDE: Ove godine kreću Startup i Leadership akademije

Objavljeno: 29-04-2024 | 08:22

PRIVREDNA KOMORA U PARTNERSTVU S KANTONALNIM MINISTARSTVOM PRIVREDE: Ove godine kreću Startup i Leadership akademije
Startup akademija je dio projekta „Jačanje kapaciteta ljudskih resursa u privredi“ koji implementira Privredna komora Unsko-sanskog kantona uz podršku Ministarstva privrede USK-a –  U okviru projekta bit će  održan i program edukacije za napredni menadžment „Leadership akademija“, koji je počeo 25. aprila ove godine

U prostorijama Privredne komore Unsko-sanskog kantona u četvrtak, 18. aprila započeo je program edukacije „Startup akademija“, namijenjen i prilagođen potrebama startupova, nezaposlenih osoba i poduzetnika početnika, koji su pokrenuli ili žele pokrenuti vlastito poslovanje.

„Startup akademija“  je dio projekta „Jačanje kapaciteta ljudskih resursa u privredi“ koji implementira Privredna komora Unsko-sanskog kantona uz podršku Ministarstva privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona.  

U okviru projekta će biti održan  i program edukacije za napredni menadžment „Leadership akademija“ koji je startao 25. aprila ove godine.

Predavanja organizirana  u šest modula

Ranije je edukacija bila organizirana za sve polaznike istovremeno pa je polaznicima koji su tek krenuli  u poduzetničke vode ili su se namjeravali početi baviti vlastitim biznisom, bilo teže pratiti plan aktivnosti edukativnog programa. Stoga su ove godine odvojeni programi edukacije za početnike, buduće poduzetnike i one koji su se već ostvarili u poduzetništvu i kroz ovaj vid edukacije  žele unaprijediti svoj rad i napredovati.

Suad Mahmić, ugledni  privrednik s naših prostora, direktor  A.S. Consultinga d.o.o. Sarajevo, pravnog subjekta registriranog za djelatnost savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, polaznike ovogodišnje Startup akademije je upoznao s osnovama pokretanja vlastitog biznisa. Kako je naglasio, jako je važno aktivno sudjelovanje.

Tokom edukacije polaznici, koji  ove godine, za razliku od prijašnjih, svi dolaze iz privatnog sektora,  treba da pitaju sve što ih zanima vezano za pokretanje vlastitog biznisa kako bi „sutra“ bili što spremniji uspješno razvijati i voditi posao. Program ovogodišnje akademije i za Startup i Leadership, trajat će tri mjeseca. Predavanja će biti organizirana u šest modula i za jedne i druge polaznike akademija. Ono na što stavljam uvijek akcenat je biti dobro informiran i imati dobre klijente na početku pokretanja biznisa, jer ako na početku pogriješe , kasnije je teško ispraviti te propuste. Na to ćemo se posebno fokusirati tokom predavanja. Akademija Leadership će imati zahtjevnije module jer su tu polaznici koji su već ostvareni poduzetnici i njihov je cilj kroz ova stručna predavanja i naše konsultantske usluge unaprijediti posao kojim se bave. Ja bih se ovom prilikom zahvalio predstavnicima Privredne komore Unsko-sanskog kantona koja ovu aktivnost realizira zahvaljujući  Ministarstvu privrede Unsko-sanskog kantona, što su nas ponovo izabarli za edukativne partnere i za svaku pohvalu je što su nosioci  ove aktivnosti ove godine razdvojili polaznike koji su na početku i one koji imaju više iskustva u poduzetništvu. Na taj način ćemo i predavanja prilagoditi svakoj od skupina  što je dobro  za njih,

naglasio je Mahmić.

Cjeloživotno učenje garant uspjeha u poslu kojim se bavimo

Sanela Sabljaković, predsjednica Privredne komore Unsko-sanskog kantona je istakla kako je Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona i ove godine prepoznalo značaj ovog projekta, koji svake godine privlači sve veći broj polaznica.

Naš je upravo cilj obučiti i osnažiti žene poduzetnice, obučiti ih kako biti lider u poslu kojim se bave ili se žele baviti, unaprijediti njihova znanja u komunikaciji, prezentiranju, rukovođenju i strateškom upravljanju. Rezultati edukacija žena u poduzetništvu iz ranijih godina nam pokazuju da smo na pravom putu jer mnoge od polaznica akademija ženskog poduzetništva su već pokrenule vlastiti posao i danas su uspješne u onom što rade, a što je i krajnji cilj ovog programa, istakla je Sabljaković.

Dijana Vilić, u ime Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona, svim  polaznicima Startup akademije je poželjela puno uspjeha tokom obuke, ali i u  budućem radu. Ministarstvo privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona i Privredna komora USK-a su do sada realizirali niz uspješnih projekata. Vilić je istakla kako je i ova edukacija dio cjeloživotnog učenja i  proces koji svi treba da prolazimo ukoliko želimo napredovati i biti što bolji u poslu koji radimo.

N. Piralić

Tekst i fotografije objavljene u okviru projekta „Za prosperitetniji Unsko-sanski kanton“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina