17/06/2024

PRVENSTVO U JUDU: Za naslove državnih prvaka borilo se 400 judaša

Objavljeno: 03-03-2023 | 09:05

PRVENSTVO U JUDU: Za naslove državnih prvaka borilo se 400 judaša

U Bihaću je u organizaciji Judo kluba “Una” održano Prvenstvo BiH za kadete, kadetkinje, mlađe dječake i djevojčice. Na prvenstvu  su učestvovali takmičari iz 54 kluba iz cijele BiH. Za naslove državnih prvaka u svojim kategorijama takmičilo se oko 400 judaša. Prvenstvo BiH bila je  i uvertira za ovogodišnje juniorsko prvenstvo Balkana, koje će ove godine biti održano u organizaciji Grada Bihaća i Judo kluba “Una”. Nastup na prvenstvu zabilježili su i klubovi iz Unsko-sanskog kantona, a svoje takmičare imali su JK “Una”, JK “Ippon” i JK “Sakura” iz Bihaća, te JK “Sana” iz Sanskog Mosta.

Almin Halilagić i Tarik Poprženović iz JK “Una”  prvaci BiH

Pored odličnog domaćinstva JK “Una” se na prvenstvu predstavila sa svojim takmičarima koji su ostvarili zapažene rezultate. U konkurenciji kadeta Judo klub “Una” je osvojio pehar za treće mjesto ekipno. Takmičari Une u kadetskoj konkurenciji osvojili su tri medalje od čega jednu zlatnu i dvije brončane. Najbolji rezultat ostvario je Almin Halilagić u kategoriji preko 90 kg, koji je osvojio zlatnu medalju i tako postao prvak BiH za kadete. Dobre nastupe zabilježili su u kadetskoj konkurenciji i Anes Šomić koji je u kategoriji do 60 kg osvojio treće mjesto i brončanu medalju i Almedin Raković koji je u kategoriji do 52 kg također osvojio treće mjesto i brončanu medalju. U kategoriji mlađih dječaka preko 60 kg, odličan nastup zabilježio je i Tarik Poprženović koji je u svojoj kategoriji osvojio prvo mjesto, zlatnu medalju i postao državni prvak BiH. Trener Husein Ramić zadovoljan je nastupom i ostvarenim rezultatima takmičara JK “Una” na ovom prvenstvu.

Dženan Kurtalić, član JK “Ippon” državni prvak u konkurenciji mlađi dječaci

Na Prvenstvu BiH za mlađe pionire i kadete, učestvovao je i Judo klub “Ippon”, koji se predstavio sa jednim takmičarem. U veoma jakoj konkurenciji mladi Dženan Kurtalić u konkurenciji mlađi dječaci ostvario je odličan rezultat te je uspio osvojiti prvo mjesto,  zlatnu medalju i postati državni prvak u svojoj kategoriji.  Put do finala trasirao je pobjedama nad takmičarima iz Banje Luke i Mostara, dok je u finalu bio bolji od takmičara iz Bosanske Gradiške. Takmičara iz JK “Ippon” na prvenstvu je vodio trener Harun Sadiković, nekada najbolji džudista BiH koji je zadovoljan nastupom svog takmičara , kojeg već sutra očekuje nastup na takmičenju u Sarajevu.

Dvije brončane medalje za JK “Sakura”

Nastup na državnom prvenstvu zabilježili su i mladi takmičari JK “Sakura” iz Bihaća, koji su se predstavili u konkurenciji mlađi dječaci i djevojčice u svojim kategorijama. Dva mlada takmičara ovog kluba osvojili su dva treća mjesta i dvije bronČane medalje što je za ovaj mladi kolektiv uspjeh vrijedan pažnje. Mladi Amar Begić ponovio je prošlogodišnji uspjeh te je u svojoj kategoriji uspio osvojiti treće mjesto i bronČanu medalju. Drugu broncu za klub osvojila je u svom nastupu mlada Ella Ćehajić.

Dva takmičara JK “Sana” iz Sanskog Mosta bez plasmana za medalje Državno prvenstvo za kadete i kadetkinje, mlađe pionire i pionirke “Bihać 2023”, bio je uspješan i za takmičare JK “Sana” iz Sanskog Mosta. Klub se u kadetskoj konkurenciji predstavio sa dva takmičara , kojima je ovo prvi nastup u konkurenciji kadeta. Klub su predstavljali Adela Nalić i Muamer Čirkić. Oba takmičara imali su zapažene nastupe ali bez osvojenih medalja. Trener u klubu je zadovoljan nastupom ističući da pred ovim takmičarima slijede dvije godine nastupa u konkurenciji kadeta te da rezultati zasigurno neće izostati.  Glavni cilj kluba je predstojeće Državno prvenstvo uzrasta U-15 koje će biti održano u Zvorniku , gdje će se klub predstaviti sa deset svojih takmičara.

Objavio: usn krajina