25/06/2024

PRVO ISTRAŽIVANJE NAKON GENOCIDA: Srebrenica je demografski, ekonomski i međunacionalno devastirana

Objavljeno: 12-10-2023 | 20:33

PRVO ISTRAŽIVANJE NAKON GENOCIDA: Srebrenica je demografski, ekonomski i međunacionalno devastirana
“Rezultati do kojih su istraživači sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli došli su pesimistični.”

Srebrenica – skoro trideset godina nakon završetka rata i dalje važi za jednu od najnerazvijenijih opština u našoj zemlji. Posljedice genocida još dugo će biti vidljive. U svim oblastima. Timovi sa univerziteta u Sarajevu i Tuzli, proveli su obimno istraživanje čiji podaci su prezentovani u Memorijalnom centru u Potočarima, a u okviru druge Međunarodne naučne konferencije o posljedicama genocida.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu kaže za emisiju “Federacija danas” da je akademska zajednica željela rasvijetliti zatečeno stanje u Srebrenici nakon 1995. godine i nakon počinjenog genocida.

“Rezultati do kojih su istraživači sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli došli su pesimistični. Ovaj prostor je, pored genocida, demografski, ekonomski i međunacionalno devastiran. Želimo usvojiti set zaključaka i plasirati ih donosiocima odluka u BiH, da se briga o Srebrenici i odluke koje će se u budućnosti donositi mnogo više baziraju na činjeničnom stanju”, kazao je.

Također je istakao da sa aspekta akademskih istraživanja, može se sigurno reći da su se tragične posljedice genocida na ovim prostorima, odrazile i na demografsku sliku, na ekonomsko stanje, i u konačnici na ukupan život u Srebrenici.

“Želja nam je i težnja ovakvih konferencija da međunacionalni odnosi budu realno istraženi, takvo zlo se ne smije nikad zaboraviti i treba se prevenirati da se nikad ne ponovi na ovim prostorima”, zaključio je.

SLOBODNA BOSNA

Objavio: usn krajina