13/07/2024

PRVOSTEPENA PRESUDA: Za zločine protiv civilnog stanovništva i vojnih zarobljenika Sud BiH osudio Vahida Bajraktarevića na 12 godina

Objavljeno: 04-03-2024 | 17:19

PRVOSTEPENA PRESUDA: Za zločine protiv civilnog stanovništva i vojnih zarobljenika Sud BiH osudio Vahida Bajraktarevića na 12 godina

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Vahid Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, Hasan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora.

Nedžad Bapić je oslobođen po svim tačkama optužnice.

Sedmorica bivših pripadnika Armije RBiH proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru, koji je bio smješten u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, od novembra 1994. do augusta 1995. godine, i to Nanić u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić te

Ostali su osuđeni, kao vojni policajci, što su izvodili zarobljenike, koje su teško zlostavljali, udarajući ih nogama i rukama, kao i drugim predmetima. Neki od zarobljenika koji su premlaćivani bili su maloljetni, izvještava Detektor od ranije sa suđenja.

Nasuprot navedenom, istom presudom su Nanić, Kudelić, Bajraktarević, Salkić, Mustafić i Samir Isaković oslobođeni pojedinih tačaka optužnice jer svjedoci nisu potvrdili činjenične navode optužnice.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja ovog Suda, u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka iste.

Sud BiH je 2015. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu i sudski postupak se protiv optuženih vodio sve do danas. Uhapšeni su u akciji SIPA-e 2015. godine.

Objavio: usn krajina