Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

PSIHOLOG I POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO KORAĆ: Nemam više nikakve iluzije, Srbija ubrzano klizi u mnogo ozbiljnije konflikte na Kosovu

Objavljeno: 28-09-2023 | 08:39

PSIHOLOG I POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO KORAĆ: Nemam više nikakve iluzije, Srbija ubrzano klizi u mnogo ozbiljnije konflikte na Kosovu

Sve nove informacije o posljednjim događajima na Kosovu, gdje je ubijen jedan kosovski Albanac i tri napadača, postaju sve gore za Vučićev režim ali i za vrlo krhku stabilnost sjevera Kosova – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać.

Posle neubičajeno dugog odlaganja Vučićeve konferencije za štampu, nakon tragedije, dodaje, gdje nije iznijeto nikakvo stvarno obrazloženje šta se tačno dogodilo i koja je to grupa dobro naoružanih ljudi koja je napala policiju Kosova, podaci koji se pojavljuju iz različitih izvora, itekako su optužujući za režim u Beogradu.

“Ako je tačno da je u grupi napadača bio Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koja je direktno pod ličnom kontrolom Aleksandra Vučića, onda se postavlja pitanje kako to da Beograd nije bio makar upoznat sa ovim oružanim napadom”, kaže Korać.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Svecla, objavio je video snimak ispred donjeg konaka manastira Banjska, gdje se, prema njegovim tvrdnjama vidi Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, kog je juče označio vođom grupe koja je tu nedjelju, 24. septembra napala Kosovsku policiju i ubila jednog policajca.

“Velika količina oružja, dosta napadača koji su uspeli da pređu u Srbiju (neki i ranjeni) čiji identitet se krije, kao i upotreba (ili zloupotreba) manastira SPC, direktno optužuju režim u Beogradu”, kaže Žarko Korać za Danas.

Ako tome dodamo vrlo mučan sastanak Vučića sa ambasadorima Kvinte u Beogradu, napominje, vrlo će se teško izbjeći utisak da je neko htio svjesno da destabilizuje Kosovo i uputi poruku Albinu Kurtiju da od Beograda zavisi njegova vlast.

“Po modelu poznatom iz devedesetih godina, čim zataje politički pregovori, poteže se već spremljeno oružje. Pretnja Kurtiju je bila sasvim jasna i njemu direktno upućena. Sasvim je druga stvar što se ona kao bumerang vratila Beogradu”, objašnjava Korać tragične događaje u selu Banjska.

Ako je to nova politika Beograda na Kosovu i nagovještaj nove “balvan revolucije” uz pucanje i napade na policiju tamo, kaže Korać, savjetovao bih režim u Beogradu da vrlo pažljivo pogleda njen rezultat u Hrvatskoj.

“Umesto da Beograd uhapsi i sudi Srbe sa Kosova koji su ovo organizovali i u tome učestvovali, i time pošalje jasnu poruku da ne podržava ubijanje kosovskih policajaca, on ih štiti i tretira kao herojske pobunjenike. Ali ako si sa velikim entuzijazmom obnovio političku naraciju Slobodana Miloševića iz devedesetih godina, nužno počinješ da obnavljaš i njegove postupke”,  smatra Korać.

Nemam više nikakve iluzije, kaže, Srbija ubrzano klizi u mnogo ozbiljnije konflikte na Kosovu.

“Potpuno pogrešan poziv da Srbi izađu iz svih institucija na Kosovu stiže na naplatu. Umesto da Srbi na Kosovu budu deo ondašnje policije, što su i bili, sada se puca na tu policiju”, zaključuje Žarko Korać.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.