17/06/2024

SANELA KAZIĆ, VLASNICA OBRTA „SANI“ IZ SANSKOG MOSTA: Talent i kreativnost naslijedila od oca Irfana

Objavljeno: 25-05-2024 | 08:58

SANELA KAZIĆ, VLASNICA OBRTA „SANI“ IZ SANSKOG MOSTA: Talent i kreativnost naslijedila od oca Irfana
Osnovna djelatnost izradasuvenira, tačnije proizvoda od drveta, pluta, slame i pletarskih materijala

Kroz Program poticaja razvoja male privrede za 2023. godinu, koji je realiziralo Ministarstvo privrede Vlade Unsko-sanskog kantona, značajna sredstva su osigurana za domaću radinost i tradicionalne zanate. Za ova sredstva prijavila se i Sanjanka Sanela Kazić, vlasnica Obrta „Sani“ čija osnovna djelatnost je izrada suvenira, tačnije proizvoda od drveta, pluta, slame i pletarskih materijala.

Iako dolazi iz poznate obrtničke porodice, Sanela je vlastiti obrt započela 2017. godine i za sada joj ide dobro. Kod Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona, aplicirala je projektom za nabavku mašine i radnog stola, kako bi sebi olakšala posao i proširila paletu proizvoda.

Podrška nam je dobrodošla

Moj otac se obrtništvom bavio punih 45 godina. Na žalost, preminuo je prije tri mjeseca. Iako sam zanat učila uz oca odlučila sam prijaviti vlastiti obrt. Moj otac se izradom suvenira bavio gotovo pola stoljeća. Nema toga u Sani i šire ko nije poznavo ili čuo za Irfana Kazića. Ja sam u ovom poslu već 15 godina. Bavim se izradom suvenira u drvetu, porculanu, staklu, bakru, te izradom raznih vrsta ikebana. Prošle godine sam aplicirala za poticaje kod Ministarstva privrede USK. U pitanju je bio projekat za nabavku mašine i radnog stola, kako bi sebi olakšala posao I proširila paletu proizvoda. Moj projekat je prošao i Ministarstvo privrede mi je odobrilo 3.999 KM. U realizaciji projekta sam vlastitim sredstvima učestvovala s 20 posto. Sredstva koja sam dobila od Ministarstva privrede su mi puno pomogla.

Opremu sam nabavila i već je koristim. Veoma sam zadovoljna novom opremom jer mi je sada puno lakše raditi. Ovom prilikom bih pohvalila suradnju sa Ministarstvom privrede jer, nama malim privrednicima, svaka podrška je dobrodošla. S novom mašinom u buduć em radu moći ću izra|ivati nove proizvode čime će i moja ponuda na tržištu biti bogatija i zanimljivija, ističe Sanela Kazić.

Kreativnost i nove ideje

U kućnoj radinosti vrijedni i kreativni Kazići, odbačenim i iskorištenim predmetima, udahnjuju novi život. Mnogima nepotrebne stvari pretvarali su i to čine i danas, u suvenire, ikebane i druge ukrase.

Proizvodi iz kućne radinosti Kazića su veoma prepoznatljivi na ovdašnjem tržištu. Za rahmetli Irfana, poznavaoci njegovog rada, kažu da je bio nenadmašan majstor u svom poslu.

U njegovim vještim rukama odbačene plastične boce, kartonska ambalaža i drugi nepotrebni predmeti su se za tili čas pretvarali u lijepo ukrašene vaze ili posude sa prekrasnim cvijetnim aranžmanima, načinjenim također od recikliranog materijala.Kako je sam Irfan volio reći, tajna njegovog uspjeha je u kreativnosti i novim idejama. Bez imalo sumnje, Sanela je očito od oca Irfana naslijedila i jedno i drugo, što potvrđuju njeni proizvodi.

Tekstovi objavljeni u okviru projekta „ Za pro­speritetniji Unsko-sanski kanton“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina