21/05/2024

SANSKI MOST: Ususret 80. godišnjici Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a

Objavljeno: 19-04-2024 | 09:42

SANSKI MOST: Ususret 80. godišnjici Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a

Delegacija Saveza antifašističkih boraca Narodno­oslo­bodilačkog rata BiH (SABNOR BiH), boravila je u radnoj posjeti Sanskom Mostu gdje su tom prilikom dogovorene aktivnosti oko ovogodišnje organizacije proslave 80. godišnjice obilježavanja Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.  Delegaciju SABNOR-a, koju je predvodio general Mustafa Polutak, predsjednik Skupštine ove organizacije, primio je u svome kabinetu općinski načelnik, Faris Hasanbegović, a u delegaciji su još bili i generalni sekretar Šaćir Hrustemović, te članovi Amela Lolić i Ibrahim Durmo.

Dogovoreno je da se ove godine u drugoj polovini juna ovaj značajni datum za historiju Bosne i Hercegovine obilježi na visokom nivou, organizacijom nekoliko događaja, među kojima su okrugli sto, kao i veliki skup antifašista sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Obzirom na značaj datuma oče­kuje se prisustvo istaknutih profesora, historičara i društvenih radnika iz BiH. Ovom prilikom istaknuta je dobra saradnja SABNOR-a i Općine Sanski Most, koja je prije pet godina bila domaćin obilježavanju 75. godišnjice ZAVNOBiH-a.

Podsjetimo da je u periodu od 30. juna do 2. jula 1944. godine u Sanskom Mostu održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, na kome je donesena Deklaracija o ravnopra­vnosti građana i naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. U ovoj deklaraciji su potvrđene odluke donesene na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu, o tome da je Bosna i He­rce­govina zajednica tri ravnopravna naroda, Srba, Hrvata i Muslimana te sastavni dio buduće federativne države Jugoslavije. Ovaj historijski događaj značio je prekretnicu u modernoj historiji naše zemlje jer su na njemu konstituisani moderni temelji državnosti današnje Bosne i Hercegovine.

Objavio: usn krajina