17/06/2024

SATTLER TVRDI DA JE NAPREDAK NADOHVAT RUKE: “BiH je zemlja u kojoj se bilo kakav pomen optimizma u pogledu budućnosti često odbacuje”

Objavljeno: 27-02-2023 | 11:55

SATTLER TVRDI DA JE NAPREDAK NADOHVAT RUKE: “BiH je zemlja u kojoj se bilo kakav pomen optimizma u pogledu budućnosti često odbacuje”

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler napisao je novi blog u kojem je, između ostalog, naveo kako bh. narod ne smije trpiti još izgubljenih godina i dalju stagnaciju.

Njegov blog u nastavku prenosimo u cjelosti:

“Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj se bilo kakav pomen optimizma u pogledu budućnosti često odbacuje. Istraživanja javnog mnijenja otkrivaju dubok pesimizam o budućnosti, nastao iz višegodišnjih propuštenih prilika, toksične političke retorike i podjela te životnog standarda u zaostatku za susjednim zemljama.

Ipak, i potpuno svjestan činjenice da će neki ovo odbaciti kao naivno, iskreno vjerujem da 2023. može biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu. Narod ove zemlje ne smije da trpi još izgubljenih godina, dalju stagnaciju, još i veći broj talentovanih pojedinaca i porodica koje frustracija odvodi u inostranstvo.

Od izbora u oktobru prošle godine i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU u decembru, primjetna je promjena u odnosu na evropski put zemlje. Napredak ka članstvu u EU je okosnica programa nove koalicije. Od njih očekujemo da ispune ovu obavezu. Očekivanje da će zemlja hitno ostvariti napredak u osam reformskih oblasti, kao i da će nastaviti napredovati u rješavanju 14 ključnih prioriteta, eksplicitno je naglašeno prilikom dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Vlasti na nivou Bosne i Hercegovine formirane su u rekordnom roku, a taj zamah se mora održati u Federaciji i kantonima. Ovoj zemlji su potrebne funkcionalne vlasti i ne može si priuštiti višegodišnje blokade. Sa novim članovima Predsjedništva sam se susreo odmah nakon preuzimanja dužnosti, a proteklih sedmica upoznao sam i nove članove Vijeća ministara. Također sam pratio najviše zvaničnike EU na sastancima sa njihovim kolegama iz Bosne i Hercegovine. Na svakom sastanku smo naglašavali poruku da je napredak na evropskom putu moguć. Prilika se mora iskoristiti.

U narednih nekoliko sedmica putovat ću širom Bosne i Hercegovine kako bih se sastao sa vlastima na različitim nivoima i ponovio ove poruke. Ove sedmice ću biti u Zenici i Banjoj Luci, a u narednim sedmicama planiram putovati u Tuzlu, Brčko, Mostar, Bihać i planirati još putovanja u cilju razgovora s vlastima u narednim mjesecima. Evropski put je strateški cilj koji ujedinjuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posljedično iziskuje angažman cijele zemlje.

Napor za napredak na evropskom putu ne treba prepustiti samo vlastima. Jednako tako zahtijeva i angažman građana. Njima želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina uvijek u srcu Evrope. EU je najznačajniji svjetski mirovni projekat i iskreno bi me veselilo da Bosna i Hercegovina jača svoju stabilnost i prosperitet kroz odlučne korake u pravcu članstva u EU.

U zaključku, podsjećam da je u ovoj zemlji sve moguće kada se ljudi na to usmjere. Tome svjedočimo kod nevjerovatnih preduzetnika, naučnika, sportista, muzičara i umjetnika ove zemlje.

Kod kuće imam dvije slike mlade i perspektivne bh. umjetnice Hanne Dujmović. Kao i svaki čovjek, a posebno svi koji žive u Bosni i Hercegovini, ima dana kada me neiskorišteni potencijal ove zemlje frustrira. Ali kada pogledam ove slike, sa njihovim jarkim i živim bojama, sjetim se da ova zemlja ima silinu talenta i da će savladati svaku prepreku. Oduševljen sam što je pristala da nam naslika sliku kao dio naših stalnih napora da ohrabrimo budućnost Bosne i Hercegovine u EU i što smo mogli zajedno učestvovati u video snimku. Narod ove zemlje zaslužuje napredak na putu ka EU. A napredak je nadohvat ruke.”  

Objavio: usn krajina