Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

SAVO MILOŠEVIĆ, SELEKTOR NOGOMETNE REPREZENTACIJE: Ovo je najbolje što Bosna i Hercegovina ima, igrači jedva čekaju da se iskupe navijačima

Objavljeno: 05-03-2024 | 13:18

SAVO MILOŠEVIĆ, SELEKTOR NOGOMETNE REPREZENTACIJE: Ovo je najbolje što Bosna i Hercegovina ima, igrači jedva čekaju da se iskupe navijačima

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Savo Milošević saopštio je danas spisak igrača za utakmice baraža za Euro 2024. godine.

Milošević je na spisak uvrstio 27 igrača, a potom se na press konferenciji obratio prisutnim medijima i iznio svoja očekivanja. 

– Kao prvo čvrsto vjerujem, da ne kažem znam, da je ovo najbolje što trenutno imamo. Na osnovu onoga što smo vidjeli i na osnovu onoga što smo već analizirali i što planiramo da igramo, ovo je najbolje što imamo, a da li je ova ekipa kadra da pobijedi Ukrajinu, ubijeđen sam da jeste. Naravno da neće biti lako. Pomenuli ste Ukrajinu kako ima individualno jaku ekipu, vidio sam takvih ekipa u karijeri puno, to jeste nešto što može pomoći, ali nije od presudnog značaja. Mislim da je u utakmicama, posebno ovakvim gdje se sve rješava u jednoj utakmici, bitnije imati dobar, čvrst i kompaktan tim koji zna šta želi od prve do zadnje minute. 

Na pitanje na čemu temelji optimizam, Milošević kaže:

– Ja sam uvijek imao optimizam. Rezultati u posljednjim utakmicama jesu bili loši, ali oni nisu bili bitni. Ja sam izbjegavao tražiti opravdanja nakon tih rezultata, nisam pričao, ali to je realnost da smo mi igrali bez 7-8 igrača u nekim utakmicama, a na ovoj posljednjih bez 9-10 onih koji treba da igraju i da to objektivno nije realno stanje ekipe. Da sam ja to tad pričao vi biste rekli ‘sad traži opravdanje‘. Te utakmice jesu bili negativan parametar rezultatski, ali su nam opet donijele neke bitnije stvari, da smo dobili 2-3 igrača na koje možemo sada računati. Mislim da je bolje po nas što se tako odigralo. To je jedna stvar, a druga stvar je motivacija i želja igrača. Većina naših igrača igra u klubovima, što je vrlo bitno i dosta njih igra veoma dobro, u dobroj su formi, u dobrom ritmu i svi jedva čekaju da dođu.

Ovo je situacija gdje sigurno nećemo imati problem motiva, čak naprotiv, ja ću imati zadatak  da stišavam atmosferu jer svi oni osjećaju da duguju i medijima i javnosti i navijačima mnogo toga i siguran sam da dolaze na ove utakmice sa velikom željom i motivom. To su već 3-4 parametra na kojima baziram svoj optimizam koji je realan i normalan. Naravno, ne želim euforiju niti neko lažno uzdizanje u nekim stvarima, ali jedna utakmica kući protiv bilo koje ekipe kada vi date svoj maksimum i kad je ekipa motivisana, sve je moguće. Ja na tome baziram svoj optimizam. 

Osvrnuo se i na igre Ermedina Demirovića te zašto neki igrači nisu na spisku.

– Ja ne mogu u ovom momentu otkrivati svoje taktičke zamisli za utakmice. Što se tiče Demirovića, bio sam u prilici da uživo gledam prije nekoliko sedmica Augsburg – Leipzig. To sam i njemu rekao, mogu i vama da kažem, ne volim pričati individualno o igračima, sve ih gledam isto, ali mene je pozitivno iznenadio igrom. Golove je postizao i do tog momenta, evo i nastavlja da ih postiže, međutim nivo igre koji trenutno ima, vjerovatno je igrač sa najboljom formom od svih naših igrača i sigurno da ću imati to u vidu. I ako uspijemo dobiti Demirovića iz Augsburga ovdje onda naše šanse rastu, poručuje Milošević.

 Zašto sam pozvao ove, zašto nisam pozvao neke druge, na prošlom okupljanju sam rekao da će biti nekih promjena, nekih novina. Ja sam odlučio da ne radim neke radikalne stvari u ovom momentu, već da se oslonimo na one snage za koje tačno znamo šta nam mogu donijeti. Vjerovatno bi neka malo veća rekonstrukcija tima trebala da slijedi nakon sljedećih kvalifikacija, ali u ovom trenutku mislim da je ovo najbolje i ne bih se bavio individualno bilo kim.

Objavio: usn krajina