18/06/2024

BiH konačno počela zvaničnu saradnju sa EUROPOL-om, predstavljat će nas pripadnik MUP-a RS

Objavljeno: 21-03-2023 | 13:14

BiH konačno počela zvaničnu saradnju sa EUROPOL-om, predstavljat će nas pripadnik MUP-a RS

Na kraju je ove godine stranke Trojke su postigle “kompromis” sa partnerima iz Republike Spske po kojemu će ured biti u Ministarstvu sigurnosti, a prvi predstavnik BiH pri Europolu u Den Haagu bit će iz MUP-a Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina će nakon godina opstrukcija napokon uspostaviti saradnju s Europolom, a protokol kojim je ta saradnja omogućena u utorak su u Sarajevu potpisali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i šef Delegacije EU u toj zemlji Johann Sattler. 

Zbog unutarnjih političkih sukoba u BiH se od 2016. godine, nakon što su potpisali sporazum o saradnji s Europolom, politički lideri godinama nisu mogli dogovoriti ko će predstavljati zemlju pri ovoj europskoj policijskoj agenciji. Vlasti Republike Srpske uz to su odbijale da kontaktna točka bude smještena u sjedištima državne vlasti u Sarajevu, odnosno pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, gdje je i kontaktni ured za saradnju s Interpolom.

BiH je zbog toga sve do sada bila jedina zemlja na Balkanu koja nije imala saradnju s Europolom.

Na kraju je ove godine stranke Trojke su postigle “kompromis” sa partnerima iz Republike Spske po kojemu će ured biti u Ministarstvu sigurnosti, a prvi predstavnik BiH pri Europolu u Den Haagu bit će iz MUP-a Republike Srpske.

“Niko prije šest godina nije pretpostavljao koliko će veliki problem biti provesti potpisani sporazum o suradnji”, kazao je Sattler uoči potpisivanja provedbenog protokola na kojega su svoju saglasnost morali dati predstavnici čak 17 policijskih agencija i MUP-ova, koliko ih ima u BiH.

Sarajevski ured za saradnju s Europolom trebao bi postati operativan u maju, a EU će za njega osigurati potrebnu informatičku opremu.

Sattler je kazao kako bi ovo trebalo značajno pomoći borbi BiH protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je bitna pretpostavka za napredak na putu ka članstvu u EU i dio prioriteta koje je za tu zemlju Europska komisija definirala još 2019. godine.

Voditeljica odjela za strategije i vanjske odnose Europola, Patricia Silveira, kazala je kako potpisivanje provedbenog protokola vidi kao dokaz spremnosti vlasti u BiH na saradnju, te je posebno istaknula kako cijela regija ima zadaću doprinijeti zajedničkoj borbi protiv sigurnosnih prijetnji.

“Zajednički napori u borbi protiv organiziranog kriminala u ovom su trenutku važniji nego ikada”, kazala je Silveira.

Objavio: usn krajina