17/06/2024

SDA, NES, DF i SBiH podijelili funkcije u Vladi USK; Ovo su imena ministara

Objavljeno: 15-03-2023 | 11:37

SDA, NES, DF i SBiH podijelili funkcije u Vladi USK; Ovo su imena ministara

SDA, NES, DF i Stranka za BiH, nakon dogovora o zajedničkom formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu, utvrdile su i imena kandidata za članove buduće Vlade USK, prenosi Slobodna Bosna.

Kako nam je potvrđeno, premijer USK ostaje Mustafa Ružnić (NES), isto kao što i Muriz Halkić (NES) ostaje ministar zdravstva. NES je kandidovao svog Adisa Džanića za ministra poljoprivrede, dok bi novi ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša trebao biti Senad Dizdarić.

Što se tiče Stranke za BiH na poziciji ministrice privrede ostaje Samra Mehić.

Demokratska fronta je za ministra obrazovanja predložila svog Edvina Alijanovića, a za ministra unutrašnjih poslova predložili su Božidara Živka.

SDA je predložila tri svoja kandidata u novu Vladu USK. Radi se o Esadu Bašagiću koji je kandidat za ministra za boračka pitanja, Sanel Mahić za ministra finansija, te Dragan Polimanac za ministra pravde, prenosi Klix.

Skupština Unsko-sanskog kantona treba danas da potvrdi novu Vladu USK. Skupština će danas prvo izabrati predsjedavajućeg koji će doći iz Kluba Bošnjaka, a dogovoreno je da to bude Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK. Zatim predsjedavajući treba imenovati mandatara, to je Mustafa Ružnić, a potom Skupština treba potvrditi sastav nove Vlade USK.

Stranke koje su dogovorile novu vlast u Skupštini imaju 20 od 30 zastupnika. 

Objavio: usn krajina