18/05/2024

SRBI SREBRENICE: Pošto-poto mijenjaju historiju grada, a sve s ciljem fabriciranja tamne prošlosti

Objavljeno: 15-04-2024 | 12:01

SRBI SREBRENICE: Pošto-poto mijenjaju historiju grada, a sve s ciljem fabriciranja tamne prošlosti

Klub Bošnjaka je napustio sjednicu Skupštine opštine Srebrenica, nakon što je izglasan dnevni red na kojem su se našle tačke o izmjenama naziva ulica, kao i rasprava o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se raspravljati na Generalnoj skupštini UN-a.

Što se tiče promjene naziva ulica predloženi su novi nazivi: Republika Srpska iz Maršala Tita, Trg Republike Srpske za dosadašnji Trg Mihajla Bjelakovića, potom novi naziv Park majora Koste Todorovića, za dosadašnji naziv Gradski park Srebrenica, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.

S obzirom na Klub Srba u SO Srebrenica ima apsolutnu većinu, ne iznenađuje da je odluka o promjeni naziva ulica usvojena bez većih problema.

U Srebrenici ima oko dvadesetak ulica. Većina je dobila nazive polovinom 20. vijeka i ostali su na snazi do 1996. godine, kada je odlukom Skupštine Opštine koju su činili vijećnici srpske nacionalnosti donijeta odluka da se svi nazivi ulica promijene. Odlukom nove skupštinske većine u kojoj je bilo i Bošnjaka, 2002. godine, vraćeni su stari nazivi ulica. Sada su, nakon 22 godine, nazivi ulica ponovo promijenjeni.

Objavio: usn krajina