18/05/2024

SRBIJANSKI POLICAJCI, NOTORNE UBICE: Ulemek – egzekutor Miloševićevog režima!

Objavljeno: 24-04-2024 | 06:56

SRBIJANSKI POLICAJCI, NOTORNE UBICE: Ulemek – egzekutor Miloševićevog režima!

Osuđeni srpski ubojica Milorad Ulemek, poznat kao Legija, izgleda prilično slično kao misteriozni muškarac viđen u blizini kuće 37-godišnje televizijske voditeljice Jill Dando na dan njezina ubojstva prije 25 godina, ustvrdio je stručnjak, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Ulemek je spomenut nakon analize vrlo zrnate snimke nadzorne kamere, koja je uhvatila muškarca u blizini kuće Jill Dando u Fulhamu u zapadnom Londonu. Dando je bila novinarka BBC-a i voditeljica emisije Crimewatch, koja je upucana u potiljak na svom kućnom pragu 26. travnja 1999. godine.

Ubijena je nekoliko tjedana nakon što je vodila televizijsku emisiju u kojoj se apeliralo na prikupljanje pomoći za kosovske izbjeglice koje su pobjegle od srpskih snaga tijekom rata u Jugoslaviji. Tom je prilikom prikupljeno 54 milijuna funti, kako piše britanski The Times.

Milorad Ulemek, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, pripadao je elitnoj, udarnoj postrojbi pod kontrolom režima Slobodana Miloševića. Bio je zapovjednik kasnije rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO). On je osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu Ivana Stambolića, bivšeg srbijanskog predsjednika i ranije navodnog Miloševićevog mentora, koji je 2000. godine upucan u glavu, te zbog organiziranja ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koji je 2003. godine ubijen iz vatrenog oružja u atentatu. Svi pobrojani atentati i ubistva dokaz du da nije djelovao samoinicijativno, već isključivo po nalogu “Balkanskog kasapina” – Slobodana Miloševića.

Ulemek je posvjedočio i da je čuo za ubojstvo Slavka Ćuruvije, srpskog novinara i izdavača koji je upucan ispred svoje kuće u Beogradu samo 15 dana prije nego što je ubijena Dando. Ulemek je govorio da je Ćuruvija bio na meti zbog svoje kritike Miloševića i njegove vladavine.

Jill Dando

Nakon ubojstva Jill Dando, osoblje BBC-a navodno je primilo pozive u kojima se ubojstvo objašnjavalo kao odmazda za zračni napad NATO snaga na srpsku televizijsku postaju, u kojem je ubijeno 17 djelatnika.

Emi Polito, bivši analitičar dokaza dobivenih putem snimki nadzornih kamera u policiji Essexa, rekao je za Daily Mirror kako nije mogao “naći značajne razlike” između Ulemeka i snimke muškarca sa snimke koje bi omogućile da bude eliminiran kao osumnjičenik.

Ipak, Polito je naglasio da postoji ograničena razina tvrdnje – druga najniža na ljestvici od šest – da se radi o istoj osobi.

Ulemekov odvjetnik Aleksandar Kovačević rekao je za Daily Mirror da osuđeni ubojica, koji služi kaznu od 40 godina zatvora, ne želi komentirati moguće veze s ubojstvom Dando. “On nije zainteresiran da sudjeluje u tome”, rekao je Kovačević.

Niti Netflixova dokumentarna serija s kraja prošle godine, u kojoj je ovaj zločin opisan kao “jedno od najozloglašenijih neriješenih ubojstava 20. stoljeća” nije uspjela donijeti napredak u rješavanju ovog slučaja.

Za ubojstvo Jill Dando 2001. godine osuđen je 64-godišnji Barry George, ali je naloženo ponovno suđenje nakon što je Žalbeni sud presudio da forenzički dokazi korišteni u izvornom procesu nisu bili ulijevali sigurnost. George je oslobođen nakon drugog suđenja 2008.

Georgeovi odvjetnici i obitelj tvrdili su da je policija pri istrazi bila opsjednuta njegovim “čudnim” ponašanjem, uzrokovanim njegovim autizmom, te je previdjela dokaze njegove nevinosti.

“Na 25. godišnjicu ubojstva Jill Dando, naše misli ostaju s njezinom obitelji i svima onima koji su pogođeni njezinom smrću. U godinama nakon njezina ubojstva, istraga je podvrgnuta brojnim revizijama s ciljem utvrđivanja može li stvar napredovati s napretkom tehnologije i forenzike”, naveo je u svom priopćenju Scotland Yard..

“Istraga je sada u neaktivnoj fazi, što znači da trenutačno nije predmet rutinskih izvida. No, nijedno neriješeno ubojstvo nikada nije zatvoreno i detektivi će razmotriti svaku novu informaciju kako bi procijenili predstavlja li ona novu i realnu liniju istrage”, stoji u priopćenju.

Objavio: usn krajina