17/06/2024

STANJE JE SVE GORE I GORE: Prijeti li nam zbog nesposobne vlasti nestašica hrane

Objavljeno: 09-03-2023 | 13:31

STANJE JE SVE GORE I GORE: Prijeti li nam zbog nesposobne vlasti nestašica hrane

Zbog dugogodišnje nebrige nadležnih i rastućih troškova proizvodnje, sve je manje onih koji proizvode.

Prijeti li nam nestašica hrane – pitanje je od kojeg mnogi strahuju zbog galopirajuće svjetske krize. Dodatno zabrinjava to što je tržište Bosne i Hercegovine ovisno o uvozu. Koliko hrane proizvodimo i čekaju li nas prazne police u trgovinama, poput pojedinih evropskih zemalja?

“Svi smo mi tu negdje, imamo nekog sa sela, zašto ne doći vikendom, malo da se odmore i proizvedu hrane”, kaže poljoprivrednik Đorđe Vakčić.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Zbog dugogodišnje nebrige nadležnih i rastućih troškova proizvodnje, sve je manje onih koji proizvode.

“Nijedan od političara nije došao kod mene na selo da osjeti čar proizvodnje i kako mi funkcionišemo, sve su to šuplje priče. Je li problem da se država okrene prema nama, da država napravi robne rezerve, ja mogu proizvesti hiljadu tona krompira lagano, luka 500 tona lagano za robne rezerve za godinu dana, ali nema para”, kaže vlasnik fabrike za preradu povrća Mladen Lazić.

Za razliku od Velike Britanije i pojedinih evropskih zemalja koje se ovih dana suočavaju s praznim policama marketa, naši građani ne moraju da brinu za taj scenario, kažu u udruženjima poljoprivrednika. Međutim, potrebno je na vrijeme reagovati, jer ukoliko se trend odlaska stanovništva nastavi, hranu neće imati ko ni da proizvodi.

“Zemlje ima napretek ali nema ko da je obrađuje. I onaj ko ima neće da proizvodi pa da baca, ali da će nam prijetiti nestašica, čisto sumnjam, malo smo mi tržište, lako je ovo opskrbiti hranom”, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

“Mladih nema i niko ne želi da radi na imanjima. Nema farmera u Republici Srpskoj kome ne fali radnik. Evropi niko ne želi da radi poljoprivredu i to je glavni problem, zemlja traži čovjeka da je ore”, upozorava predsjednik Udruženja mljekara RS Mladen Usorac.

Pokrivenost uvoza izvozom u Bosni i Hercegovini je 68%. Sve ono što se uvozi, može se i proizvoditi, ali sve više polja je netaknuto, a nadležni, kako kažu, reaguju prekasno.

Objavio: usn krajina