Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

STARI MAJDAN: Mještani uređuju korita rijeka

Objavljeno: 04-10-2023 | 12:07

STARI MAJDAN: Mještani uređuju korita rijeka
Mi ćemo svojim sredstvima finansirati radove koliko budemo mogli, a treba reći kako su mnogi mještani pristali da se korita prošire na račun njihovih imanja, kako bi se povećala protočnost rijeka. Sadašnja korita jednostavno ne mogu primiti sve padavine i oborinske vode i potrebno je povećati njihovu zapreminu, kaže Talundžić

 Mještani Starog Majdana, organizirali su  akciju uređenja i čišćenja korita rijeka koje protiču kroz to mjesto, te su pri tome angažovali i teške mašine. Prema riječima Asmira Talundžića, predstavnika mještana, sve ove radove mještani finansiraju sopstvenim sredstvima, s ciljem da se preveniraju poplave koje su im u više navrata pričinile ogromnu štetu.

 – Prije nekoliko mjeseci smo se organizovali i započeli s akcijom prikupljanja novčanih sredstava, a uključili su se brojni mještani, oni koji žive tu, ali i oni  iz dijaspore. Poslije toga smo krenuli sa uklanjanjem rastinja duž korita Gračanice i Željeznice, rijeka koje protiču kroz naše naselje. Želimo se osigurati kako ne bi dolazilo do poplava, kazao je Talundžić.

Prema njegovim riječima, o ovim aktivnostima su obavijestili i dobili podršku nadležnih općinskih službi, a nadaju se kako će se i one u narednom periodu uključiti u ove aktivnosti.

 – Mi ćemo svojim sredstvima finansirati radove koliko budemo mogli, a treba reći kako su mnogi mještani pristali da se korita prošire na račun njihovih imanja, kako bi se povećala protočnost rijeka. Sadašnja korita jednostavno ne mogu primiti sve padavine i oborinske vode i potrebno je povećati njihovu zapreminu, kaže Talundžić.

Prema njegovim riječima, u decembru protekle i maju ove godine poplave su pričinile veliku materijalnu štetu, jer su pomenute rijeke, usljed obilnih padavina i bujica, napustile korita, te poplavile na desetine kuća u Starom Majdanu. Tom prilikom pričinjena je ogromna materijalna šteta, a mještani od tada žive u neprestanom strahu da bi se sličan scenario mogao ponoviti.

 – Jednostavno, mi smo žrtve klimatskih promjena i u posljednje vrijeme se dešava ono što nije nikada prije. Čim su obilnije kiše, rijeke podivljaju i vode nevjerovatno brzo rastu, a to se može dobrim dijelom pripisati i nekontrolisanoj sječi šume na ovim prostorima. Također, i korita su godinama zapuštena i nisu uređivana, kazao je Talundžić.

Prema njegovim riječima, aktuelnim radovima pogoduju i izuzetno povoljne vremenske prilike za ovo doba godine, a mještani Starog Majdana se nadaju kako poslije ovih aktivnosti u budućnosti rijeke neće plaviti njihove objekte.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.