18/05/2024

STATE DEPARTMENT O REZOLUCIJI: Prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja, SAD su ponosni sponzor prijedloga Rezolucije

Objavljeno: 24-04-2024 | 12:13

STATE DEPARTMENT O REZOLUCIJI: Prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja, SAD su ponosni sponzor prijedloga Rezolucije
Ukazano je i da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost

Sjedinjene Države sa ponosom sponzoriraju prijedlog Rezolucije o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Nemačka i Bosna i Hercegovina, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, saopćeno je iz State Departmenta.

“Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida”, navedeno je u odgovoru State Departmenta na upit Glasa Amerike.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Također, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu – koje su potvrdili međunarodni sudovi.

“Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici”, precizirano je u odgovoru State Departmenta.

Ukazano je i da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

Objavio: usn krajina